Wormen aan het werk

Het is alweer een maand geleden dat de ruim 1500 nieuwe bewoners van het Wormenhotel Blijdorp zijn aangekomen. Deze speciaal gekweekte en getrainde wormen worden op de kwekerij niet gevoerd met krachtvoer maar met voor-gecomposteerde groente- en fruitresten zodat ze alvast gewend raken aan het eten van GFE in het eigen wormenhotel op locatie.

De wormen zullen zich de komende periode gaan verdriedubbelen om al het GFE-afval (groente, fruit en etensresten) dat langs gebracht wordt tot compost te maken. De wormen werken daarin samen met inmiddels 18 huishoudens uit de buurt die hun GFE-afval opsparen in de speciaal daarvoor ontworpen compostzakjes.

Ik vroeg buurthotelier Daisy hoe het nu gaat. “Iedere keer sta ik versteld van hoeveel zakjes er alweer ingeleverd zijn. Allemaal afval dat niet vervoerd en verbrand hoeft te worden door een verwerkingsbedrijf. Ik ben benieuwd hoelang onze wormen erover zullen doen om er compost van te maken.” reageert ze enthousiast. “In de eerste week kwamen we nog bio-plastic zakjes tegen, nu verloopt alles goed, we komen geen gekke dingen meer tegen in het afval.”

Omdat Stadskwekerij de Kas helaas nog niet volledig open is kan men het GFE-afval in een emmer aan het hek deponeren, maar tijdens openingstijden van de Kas of Rechtstreex kun je afval zelf in het wormenhotel deponeren. Inmiddels doen er nu 18 gezinnen mee en is er plek voor 2 huishoudens om mee te doen.

Wat mij opviel tijdens het wegbrengen van mijn afvalzakje was dat het eigenlijk helemaal niet stinkt, ik vroeg me af hoe dat kan. “Wanneer het vochtgehalte en de hoeveelheid lucht in je wormenhotel goed op peil zijn, hebben de bevriende bacteriën en de wormen het naar hun zin. Op het moment dat je wormenhotel in balans is geeft de bak geen geur af. Dus zorgen dat je goed voert en het vocht en de beluchting op peil houdt!”

Wil jij ook lokaal composteren stuur dan een mail naar wormenhotelblijdorp@gmail.com of kijk op wormenhotel.nl voor meer informatie.

Jessica Walkley