Dierengeluk voorop!

Anne geeft haar workshop in De Torentuin. foto Helen van Vliet

Anne Hoeksema uit Blijdorp had liever meteen na de middelbare school iets met dieren willen doen, maar koos een andere weg. Onlangs rondde ze toch een opleiding tot konijnendeskundige af. Nu geeft ze workshops aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Ze is nog op zoek naar een permanente locatie in Rotterdam Noord. 

Samen met haar dochter en assistente Lili (10) leert ze kinderen tijdens een workshop talloze weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat konijnen eigenlijk geen wortels mogen eten? Wel het groene loof, maar de wortel zelf liever niet, dat is niet goed voor hun darmen. En dat er snuffelmatten bestaan waar konijnen hun voer tussenuit kunnen halen? Dat vinden ze veel leuker dan eten uit een bakje. Konijn Taco is er ook bij, zij zit in een ren gevuld met stro. Anne en Lili pakken Taco niet op, ze vertellen dat een konijn een prooidier is en daarom het liefste met zijn pootjes op de grond staat. 

Anne: “Kinderen nemen soms nog eerder dingen aan van Lili dan van mij. We hebben thuis vijf konijnen, ze weet er veel van. Het is mijn droom om een vaste plek te hebben waar ik kinderen kan ontvangen, nu geef ik op verschillende plekken workshops. Ik zie dagelijks de positieve interactie tussen dieren en kinderen, dat is waarom ik Dierengeluk010 heb bedacht. Het is belangrijk dat kinderen die geen huisdier hebben dichtbij dieren kunnen zijn, daar worden ze echt gelukkiger van. En kinderen die wel een konijn hebben, of binnenkort krijgen, kunnen bij mij leren hoe ze (zelf!) het hok schoonmaken en hoe ze hun konijn het beste kunnen verzorgen, ze ontvangen daarna een konijnendiploma. Je hoort vaak dat konijnen binnen een aantal maanden bij de dierenopvang terecht komen of snel overlijden, terwijl ze wel tien jaar kunnen worden wanneer je ze goed verzorgt.” 

Na de weetjes zijn er cupcakes in de vorm van konijnen en een konijnenquiz, iedereen wint een konijnenprijsje. Aan het eind van de workshop mogen de kinderen om de beurt Taco even aaien, maar Taco blijft in de ren. Het dierengeluk geldt immers ook en vooral voor haar.

Kijk voor informatie over de workshops en het konijnendiploma op www.dierengeluk010.nl of op  Instagram @dierengeluk010