Opdat wij niet vergeten

Geen officiële herdenking, wel bloemen en de Nederlandse en Rotterdamse vlag halfstok bij het monument aan de Statenweg. Waar in de woning op nummer 147 op 14 mei 1940 het Duitse ultimatum overhandigd werd: Geef u over, of uw stad wordt vernietigd. En dat gebeurde, Rotterdam werd vernietigd.

Op de radio het indrukwekkende interview met Jeroen Kuypers en Salomon de Snaijer over het ‘vergeten’ bombardement van 1943. Bij dit bombardement werden 13.000 mensen dakloos. Veel van hen kwamen terecht in huizen van weggevoerde joden. Zo ook de grootouders van Jeroen Kuypers die hun huis verloren aan de Schiedamseweg en een huis kregen toegewezen aan de Nolensstraat 34.

Salomon de Snaijer: “De broer van mijn opa woonde er! Mijn grootouders zijn weggevoerd via Westerbork naar Auschwitz. Mijn moeder heeft het overleefd omdat zij als klein meisje van 3 of 4 jaar oud naar een familie in de Hoekse Waard is gebracht. Die mensen hebben het nodige risico gelopen. Wij hebben onze hele familiegeschiedenis uitgeplozen en zijn op alle plekken geweest waar onze voorouders vandaan kwamen of geweest zijn.”

Jeroen Kuypers: “Het is altijd een familieverhaal gebleven. Aan de ene kant het geluk dat je weer onderdak had, maar tevens het besef dat er mensen weggevoerd waren, en die ook zo weer terug konden komen. Van buren hoorde mijn grootouders dat er Joodse mensen gewoond hadden. In het begin was daar nog niet zoveel aandacht voor, er waren andere zorgen, zoals de hongerwinter. Na de oorlog, in de zomer, begon duidelijk te worden dat de weggevoerde mensen niet meer terugkwamen.”

De twee verhalen uit totaal verschillende invalshoek komen hier bij elkaar door het onderzoek van beide mannen. Ze vonden elkaar omdat Jeroen informatie zocht voor zijn fictie roman ‘Nu ik je nooit meer zie’. Daar laat hij de Joodse bewoonster terugkomen, die aan de nieuwe bewoners toestemming geeft om er te wonen. In werkelijkheid is dat helaas nooit gebeurd. Er liggen nu 2 stolpersteine in de Nolensstraat, maar in feite zouden dat er veel meer moeten zijn, er woonde hier zeker zeven Joodse families.

Jeroen Kuypers: Nu ik je nooit meer zie.

Het vergeten bombardement http://getuigenverhalen.nl/projecten/het-vergeten-bombardement-rotterdam-31-maart-1943