Dakloos zijn in Rotterdam komt helaas vaak voor. Volgens het CBS telde Rotterdam in 2018 4000 daklozen. In Blijdorp zijn vijf bekende locaties waar ‘tijdelijke woningen’ worden gecreëerd. Het Vroesenpark, de Daltonlaan, rioolbuizen worden bewoond, maar ook het CBR-gebied is een gewilde locatie om te overnachten.
Buiten slapen of zomaar je tent ergens opzetten is verboden. En toch komt het veelvuldig voor. Een tent is voor daklozen hun thuis. “Slapen in de opvang?” aldus een dakloze, “Dat nooit. Dan zet ik liever mijn tent op langs de Schie. Geen geruzie of gesnurk: vrijheid! Mij zal je nooit in de opvang zien, tabee!”.
Hulp voor iedereen
Afgelopen kerst sprak ik de burgemeester, hij vertelde mij dat niemand in Rotterdam op straat hoeft te slapen. Volgens Aboutaleb zijn er voldoende instanties om dakloze mensen te helpen. Maar niet iedere dakloze wil geholpen worden. Er is een categorie mensen die bewust kiest om zo te leven. Zij zwerven van plek naar plek, werken hier en daar en proberen zo aan geld te komen.
The Rotterdam Project.
Dat dat beter kan laat Beau van Erven Dorens zien in het RTL4 programma ‘The Rotterdam Project’, waarin vijf daklozen zijn gevolgd. De hulp die werd geboden was een bankpas met daarop € 10.000 en een adresboek met hulpverleners. Een aantal deelnemers bouwde met deze hulp een nieuw leven op.
Met de kennis van ‘The Rotterdam Project’ moet het mogelijk zijn om ook een ‘Blijdorp Project’ te starten. Geleid en begeleid door professionals en de gemeente Rotterdam in samenwerking met de gespecialiseerde instanties. Samenwerken op wijkniveau aan een toekomst met hoop. Maar dat Blijdorp een wijk wordt zonder daklozen is een utopie. Er zullen altijd mensen zijn die op straat slapen.
Handige adressen voor dak en thuislozen:
https://www.socialekaartrotterdam.nl/aanbod/284/handige-adressen-voor-dak-of-thuislozen
Frank Hensen