De Vrijheid van Drinken

Op kroegentocht met Alek Dabrowski
Blijdorp komt niet bepaald om in de cafés. We hebben café Walenburg (aan de Walenburgerweg), Nieuw Blijdorp (Stadhoudersplein), de gloednieuwe wijnbar Walsjérôt (aan het Bentinckplein) en wat eetcafés, maar dan zijn we ook wel uitgepraat. Wie op kroegentocht wil, moet de wijk uit.

Uitgaan deed Alek Dabrowski (1965) in zijn jeugd volop. Dabrowski, geboren in Rotterdam en al bijna 20 jaar wonend in Blijdorp, schreef zijn herinneringen op. Het leidde tot de bundel De Vrijheid van Drinken met 39 korte, vermakelijke verhalen en geïllustreerd door Gemma Plum. In het boek komen heel wat Rotterdamse cafés en nachtclubs voorbij, waaronder Het Oude Tramhuis, De Blokhut, De Boezembrug, De Chillup, De Consul, De Double Diamond, Locus Publicus, De Oude Sluis, et cetera. Het is voor de wat oudere Rotterdamse stappers een feest der herkenning.

Dabrowski beschrijft een wereld die aan het verdwijnen is. Er zijn steeds minder “oude lullen-cafés” met stamgasten op leeftijd. Het zijn cafés met spinrag en een plakkende toog, waar geen toerist zich binnen waagt. Een goed voorbeeld was café De Boezembrug in Crooswijk. Dabrowski stapte er ooit binnen in gezelschap van een net gekleed echtpaar. De reactie van de barman: “Zullen we ze meteen beroven, of mogen ze eerst nog wat drinken”. Ook aan café Walenburg bewaart Dabrowski goede herinneringen. De in 2008 overleden jazzdrummer Tony Viola was er kind aan huis.

Dabrowski: “Je ziet steeds minder van dit soort cafés. Rotterdam gaat Amsterdam achterna. Al die cafés zijn, met hun lokaal gebrouwen biertjes en loungemuziek, aan het verhippen”. De auteur komt inmiddels minder vaak in cafés en zeker niet ‘s avonds of ‘s nachts. “Ik ben een overdagdrinker geworden, een namiddagpimpelaar. Op tijd thuis voor het avondeten en het uitlaten van de hond”, vertelt hij lachend.

Boekpresentatie 16 oktober
Het boek wordt op 16 oktober gepresenteerd in De Doelen Studio, Schouwburgplein 52 in twee ronden. Eerste presentatie: 17.00 – 18.00 uur, tweede presentatie: 18.15 – 19.15 uur. Wil je aanwezig zijn bij een van de twee presentaties dan is registratie vooraf nodig. Stuur een bericht naar devrijheidvandrinken@gmail.com met je naam, telefoonnummer en welke presentatie je wilt bijwonen. Zijn de presentaties volgeboekt, dan kun je tussen 13.00 en 16.00 uur ook terecht bij Boekhandel vh Van Gennep, Oude Binnenweg 131b. Alek zit dan klaar om zijn boek te signeren.
Daarna snel met je vers aangeschafte exemplaar naar huis, maar natuurlijk eerst een biertje in café Walenburg. Ongetwijfeld het begin van een nieuwe kroegherinnering.