Ondernemen van vader op zoon

De afgelopen maanden zijn we meer thuis geweest, tijd om te klussen en lekkere hapjes te maken. Het Kaaspaleis en Magazijn Blijdorp, allebei zaken van vader op zoon, maakten dat mede mogelijk. Wat maakt deze winkels voor meerdere generaties zo succesvol?

“Mijn opa begon hier in 1938,” vertelt Richard Boot van Magazijn Blijdorp. “In ongeveer een derde van wat de winkel nu is, de rest was een sigarenzaak. Wij zijn gewoon een ijzerwarenhandel van 250 m2 en vinden het leuk om persoonlijk contact te hebben met de klanten. De zaak mag niet te groot worden. Internetklanten komen voor de prijs, de locals komen binnen voor advies en een praatje. Mensen zijn handiger dan ze denken maar ze missen vaak de tijd.”

Nieuwe kansen
“De Corona tijd is eigenlijk gunstig voor ons,” vervolgt hij zijn verhaal. “Mensen gaan aan de slag in hun huis. Als het straks voorbij is en iedereen heeft een prikje gehaald dan komt voor ons de klap.” Maar hoe bereid je je daarop voor? “We verkopen nu ook speelgoed, totale branchevervaging, maar je neemt wel eens een gok. Je moet meegroeien met vraag en aanbod. Een paar jaar geleden toen het zo koud was, wilde iedereen zijn schaatsen laten slijpen. Dan gaat het hier borrelen, dus direct voor een cursus slijpen naar Groningen. Nu de winters warmer zijn gaan we over op het slijpen van messen.”

“Aanpassen aan de tijdgeest,” gaat Richard verder. “Kijk, mijn opa adverteerde al in de Groninger krant.” Richard laat de krant zien, het telefoonnummer waarop informatie verkregen kan worden bestaat nog uit 6 cijfers, 010 bestond nog niet. “Wij adverteren nu via internet, wezenlijk anders is het niet, maar wel van nu. Mijn vader is 72, hij neemt dinsdag en donderdag vrij, maar regent het, dan staat hij er. Dit is ons huis, hè! Alles wordt hier besproken, wij zijn hier zes dagen per week.”

Zelf recepten ontwikkelen
Kaaspaleis Blijdorp vestigde zich in Blijdorp in 1975 aan de Statenweg. Begonnen op de hoek de van Vlooswijkstraat en sinds 15 jaar op de huidige plek. Aad werkte al vanaf jongs af aan mee in de boter, kaas en eieren winkel van zijn ouders op Zuid. “Daar stonden de dames, als wij op zaterdag om 7 uur aankwamen, met de krulspelden in voor de deur te wachten. Dan waren ze al naar de kapper geweest.” Ze zijn niet vies van hard werken, Ted werkt mee vanaf zijn 12e. Ted: “We weten niet beter, je krijg van thuis mee wat werken is.” Aad doet het sinds een jaar of vijf rustiger aan. Begin 2020 heeft hij, na 45 jaar, de verantwoordelijkheden overgedragen aan Ted. Maar hij is er nog bijna iedere dag.

Wat is er zo leuk aan om in Blijdorp een winkel te hebben?
Ted: “Het is hier een dorp, 75% van de klanten komt om een praatje te maken. Veelal doen ze hier dagelijks boodschappen, al is het maar een broodje. Even lachen in de winkel.” Is dat het succes van de winkel? Aad: En altijd zoeken naar een goeie prijs-kwaliteit verhouding. Mijn ouders zeiden al, je kan beter tien keer een dubbeltje verdienen, dan vier keer een kwartje en er op moeten wachten.”

Ted is opgeleid als bedrijfseconoom, maar toch staat hij liever in de zaak. “Niks zo leuk als lekkere nieuwe producten ontwikkelen. Als ik die op Facebook post, komen de mensen er speciaal voor. Wat is er nou leuker dan dat?”

Het Kaaspaleis en Magazijn Blijdorp, twee totaal verschillende zaken, maar wat ze gemeen hebben is de passie voor het vak en hun persoonlijke band met de klanten. Ook werken in beide zaken de vrouwen hard en met veel plezier mee en staat de Rotterdamse humor hoog in het vaandel. De jonge generatie zegt: Pa is de baas! Intussen wordt er aardig geïnnoveerd maar nergens zonder goed overleg. En beiden beamen: Een betere wijk dan Blijdorp bestaat niet.”

https://www.kaaspaleis-blijdorp.nl/ 
https://magazijnblijdorp.nl/