Van hoofd naar hart en handen

Wanneer Toon Alleman merkt dat het enthousiasme voor zijn baan als director marketing research minder wordt, besluit hij om het roer om te gooien. Tijdelijk geveld door fysieke klachten bedenkt hij samen met zijn vrouw een ander plan; hij wordt hovenier! Toontuinen is geboren.

“Niemand gaat iedere dag met 100% plezier naar zijn werk, maar als het glas steeds vaker halfleeg is, gaat het niet goed. In mijn vorige baan croste ik het hele land door, stuurde grote teams aan en was de druk hoog. Begin maart, net voor corona, zei mijn vrouw Rosanne: “Waarom kijk je steeds naar dezelfde banen? Volg je hart!” “Ik ben te oud om profvoetballer te worden, antwoordde ik.” Maar dat was wel de eerste serieuze stap op een nieuw carrière pad.

Rosanne had nog een heldere tip: “De keren dat ik je echt met plezier aan iets zie beginnen, weer of geen weer, altijd vol energie, is als je in de tuin werkt.” Maar het vak van hovenier is zwaar, totaal anders dan wat hij gewend was, ook financieel een heel ander verhaal. “Waarom niet,” zei Rosanne, “Het kan. Ik heb een goede baan en je leeft maar een keer.” Doordat Rosanne er zo instond was twee dagen later ook bij Toon de knop om.

Toon komt uit een groot Brabants gezin waar gold: als je geld wilt verdienen moet je gewoon hard werken. “Vooral in de vakantie werkten we bij telers. Ik heb asperges gestoken, en veel in champignonkwekerijen gewerkt, in van die donkere cellen. Appeltelers hadden ook altijd mensen nodig, ik werkte er alle seizoenen. Waren er problemen met enten of oogsten die loste je gewoon zelf op. Later heb ik zo ook mijn studie gefinancierd maar nooit bedacht, daar ga ik iets mee doen. “

“Ik vergaar mijn kennis door veel te lezen, als je ergens feeling voor hebt ga je je er vanzelf in verdiepen. Tegenwoordig heb je ook geweldige apps zoals ‘Plantsnap’. Gaandeweg leer je steeds meer, met name door het te doen. In het begin moet alles volgens het boekje, daarna kan je wat meer op je intuïtie varen.” Toon heeft zich direct opgegeven voor een hovenierscursus. “Ik dacht, dat doe ik versneld gedurende de coronacrisis. Gek werden de docenten van me. Je moest je huiswerk opsturen, ik kon niet wachten tot ze het hadden nagekeken. Mijn opdrachten werden gelukkig goed beoordeeld.”

“De eerste vragen kwamen al snel binnen: wanneer kan deze struik gesnoeid worden? Kan je de tuin van mijn vader van 90 opknappen? Dus voor ik het wist zat ik vol. Rosanne houdt me nu een beetje in de gaten, als ik zou willen heb ik werk voor 7 dagen in de week maar ik ga voor 3 tot 4 dagen.”

“Ik ben geen echte verkoper, maar al pratend krijg ik een heel goed beeld van wat mensen belangrijk vinden. Graag kom ik dan ook een rondje door je tuin lopen. Meestal ontstaat er na een kwartier wel een beeld van wat het zou kunnen worden. Natuurlijk let ik ook op de omstandigheden. Als je een border afdekt met houtsnippers blijft hij veel langer vochtig en hoef je dus ook minder snel te sproeien. Of je kunt een watermuur toepassen, dat zijn ondiepe stapelbare blokken. Daar vang je al gauw 500 tot 600 liter water mee op dat je later weer kunt gebruiken. Sommige mensen willen zo’n muur als een zichtbare afscheiding, maar je kunt hem ook prachtig laten begroeien.

Toon tuinen blijft een eenmanszaak. “Ik vind het nog steeds leuk om samen te werken, ook als een klant wil helpen moedig ik dat graag aan. Maar buiten de stad een kwekerij beginnen? Daar trapt de rest van de familie niet in. Maar dat is ook niet nodig, naast mijn eigen tuin kan ik al mijn creativiteit kwijt in de tuinen van anderen.”

https://toontuinen.nl/
Instagram: toontuinen