Rode kroten in Blijdorp

Jaco Berveling – Zin in een geheel verzorgde lunch of een smakelijk diner? Denk dan ook eens aan restaurant Albeda Groos! Het sfeervolle restaurant aan de Baljuwstraat 2 is onderdeel van opleidingsinstituut Albeda. In 2017 verkaste het instituut van het centrum van Rotterdam naar Blijdorp, alle wijkbewoners zijn van harte welkom.

In de vestiging aan de Baljuwstraat worden ongeveer 300 studenten klaargestoomd om in een winkel, of in de hulpverlening voor ouderen en zieken te werken. Ook kunnen ze kok worden of gastheer of gastvrouw in de horeca. Ze leren het vak op school, maar ook in de praktijk in zogenaamde leerwerkplaatsen en stages op verschillende plekken in de stad. Docent en coach Yentl Kahle vertelt dat circa vijftien studenten in Diergaarde Blijdorp opgeleid worden. Kahle: “Vanaf dag één werken ze mee in de keuken of de bediening.”

Groos op Albeda Groos!
De voormalige kinderopvang Kiddo is omgetoverd in het sfeervolle restaurant Albeda Groos! (met uitroepteken). Het is een hoge, lichte ruimte met een mooie tegelvloer, veel hout en een lange bar. Je kunt er van maandag tot vrijdag terecht voor een lunch en van maandag tot en met donderdag voor een diner. Ze schenken een prima wijntje of biertje; het restaurant heeft een volledige horecavergunning. En voor de kosten hoef je het niet te laten. Een hoofdgerecht komt gemiddeld op acht euro. Het restaurant opent in de loop van september 2020 zijn deuren weer.
Docent Robert de Ridder vertelt dat Albeda Groos! in meerdere opzichten een echt Rotterdams restaurant is. Dat zit hem niet alleen in de naam, maar ook in het werken met Rotterdamse producten (waaronder Rotterdamse biertjes en Man met bril-koffie), de informele kleding van de bediening en het taalgebruik. Zo hebben ze het in Albeda Groos! niet over rode ‘bietjes’, maar over ‘kroten’.

Buurtbewoners welkom
Robert vertelt enthousiast dat de bewoners van Blijdorp meer dan welkom zijn: “We vinden het leuk en belangrijk dat ons restaurant een buurtfunctie heeft. We kunnen tussen de twintig en tachtig gasten ontvangen.” De Ridder vertelt dat het aantal afhankelijk is van de klas die in de keuken staat. “Het aantal studenten varieert en aan het eind van het jaar hebben ze meer ervaring dan aan het begin. We stemmen het aantal bezoekers af op de studenten omdat we altijd kwaliteit willen leveren.”

In Albeda Groos! kun je heel wat keren terugkomen zonder hetzelfde te eten. De Ridder: “We hebben vier keer per jaar een ander menu. De studenten moeten immers verschillende dingen leren klaarmaken en serveren. We hebben ook themamenu’s, zoals een kerstmenu en we werken met seizoen producten, zoals asperges.”

In Albeda Groos! Is zelfs een feestje met buffet of een receptie mogelijk. De Ridder: “Er kan veel, zolang het binnen de leerdoelen van de opleiding past. De studenten moeten immers ook leren om een bittergarnituur en hapjes te maken. Alles wat binnen de horeca gebeurt, gebeurt hier ook. En we hebben hier alles.” Dat is geen grootspraak. Vanuit het restaurant kijk je zo de open keuken in en die is meer dan volwaardig. De Ridder: “Het is een keuken waar menig professionele kok jaloers op is. We hebben zelfs een Big Green Egg.” Blijdorp, tijd om te reserveren!

Reserveren voor Albeda Groos!
Albeda Groos!
Baljuwstraat 2
3039 AK Rotterdam

Je kunt telefonisch en per e-mail reserveren, maar je mag ook altijd even binnenlopen. Als er toevallig geen plek is kun je je e-mailadres achterlaten en kom je op de mailinglist. Je kunt je gegevens ook doorgeven via de website https://www.albeda.nl/restaurants/nieuwsbrief
E groos!@albeda.nl
T 010 277 11 03
Kijk voor het menu op: https://www.albeda.nl/restaurants/groos