Van borrelplank tot buitenbank

Jorrit Vroon aan het werk

Meubelmaker Jorrit Vroon is vanaf 1996 dagelijks te vinden tussen massief hout, kunsthars en aluminium. Jorrit pakt elke opdracht met beide handen aan: “Niet lullen, maar poetsen”. Verschillende meubels van zijn hand hebben een plek gevonden in onze wijk.

Eigen passie ontwikkeld 
Jorrit was werkzaam in de horeca, maar in 1996 kwam hij in aanraking met het vak van meubelmaker. Een vriend vroeg hem om te helpen bij het leggen van houten vloeren en door dit een aantal keren te doen, deed hij de nodige ervaring op. Hetzelfde jaar besloot Jorrit voor zichzelf te beginnen als parketteur. Tijdens een opdracht voor de showroom van SummerStyle vroeg de opdrachtgever of Jorrit ook een houten tafel kon maken. Hiertegen kon hij geen nee zeggen. “Ik ben zelf gaan experimenteren en heb een prototype ontwikkeld,” zegt de meubelmaker. Vanuit daar is het balletje gaan rollen, want de aanvragen zijn sindsdien niet meer gestopt. 

In 2011 werd Vroon gevraagd om het buitenmeubilair voor Diergaarde Blijdorp te ontwerpen en te produceren. Dat was het moment waarop hij aluminium als materiaal begon te gebruiken. “Ik wil altijd nieuwe dingen uitproberen, dus ook zoveel mogelijk met verschillende materialen werken,” vertelt Jorrit. 

Experimenteren 
Jorrit blijft experimenteren, zo wint hij in 2015 een innovatieprijs voor het werken met epoxyhars en lichtgevend poeder op een houten tak, waardoor er een lichteffect ontstaat. “Ik haal veel inspiratie voor producten uit mijn omgeving,” zegt Vroon. In 2017 waren houten borrel- en snijplanken ineens een hype, waardoor de vraag enorm steeg. De meubelmaker speelde hierop in door deze zelf te gaan ontwerpen en produceren van massief hout. In samenwerking met Rotterdamse Oogst is hij ook gepersonaliseerde planken gaan maken. 

Van idee tot product
De werkplaats van Jorrit Vroon is gevestigd aan de Kabeljauwsestraat in Rotterdam Noord. De producten die hier worden ontworpen en geproduceerd zijn heel divers. “Het ene moment ben ik bezig met een walk-in closet en het andere moment maak ik een gehele keuken.”

“Eerst verzamel ik alle eisen van de klant en meet ik de ruimte in. Dan volgt een simpele schets op papier, maar het ontwerp is dan al zo logisch mogelijk. De klant ontvangt een prijsindicatie; Hoe meer informatie, hoe nauwkeurig die indicatie is,” zegt Jorrit. “De materialen zijn altijd van hoge kwaliteit en ik betrek ze bij leveranciers waar ik al 25 jaar mee samenwerk,” vertelt Vroon. 

Wereldwijde aanvragen
De meubels op maat die door Jorrit zelf ontworpen, uitgewerkt en geproduceerd zijn staan in heel Nederland. De houten snijplanken hebben zich al wereldwijd weten te verspreiden. “Ik krijg aanvragen binnen vanuit Australië, New York en Singapore.” De buitenbank aan de Schepenstraat (Blijdorpnieuws Nr. 8) is dan weer wat dichterbij, kom er vooral eens lekker op zitten.