Twee monumentale lindes verleden tijd

Op vooroorlogse foto’s zijn de bomen te zien zoals deze in die jaren zijn aangeplant. Twee monumentale lindes stonden bij de eerste bocht aan de westelijke Statensingel. Op imposante wijze droegen ze bij aan het groene karakter van deze straat.

Eind januari verschenen de borden niet parkeren in de Statensingel en een roze stip op één oude lindeboom. Dat betekende kap. Een schimmel had de boom dusdanig aangetast dat hij moest worden omgezaagd. Op 1 februari, daags na storm Corrie werd de boom binnen enkele uren omgezaagd. Wat restte was een stronk waarop de schimmel en de jaarringen goed te zien waren. Zo’n 90 konden we er tellen. Menigeen was treurig om het verlies van deze, in de zomer, imposante groene reus.

En toen kwam storm Eunice: op 18 februari rond drie uur in de middag nam de wind flink in kracht toe. We zagen tot onze schrik de grond rondom de tweede grote linde bewegen. In allerijl zijn auto’s verwijderd. De brandweer werd gebeld. Binnen een uur na de eerste verschijnselen viel de boom om. Gelukkig viel hij precies de goede kant op; geen schade aan mensen, huizen of auto’s. Alleen twee fietsen moesten het helaas ontgelden. 

We waren verbijsterd. Binnen drie weken twee van onze geliefde lindes aan de singel verdwenen. Wat rest is een leegte, veel meer licht en een herinnering aan mooie volwassen bomen.
We zijn benieuwd wanneer en welke bomen zullen worden aangeplant.

Mirjam Kolpa