Bijverschijnselen

Corona is nu twee jaar in ons midden. In maart 2020, toen we er nog weinig van wisten, werd ik ziek. Aangestoken door een iemand die weer contact had gehad met een ander iemand die in Brabant was geweest om carnaval te vieren. Alle drie ziek. Twee weken lang leefde ik in de veronderstelling dat het een gewoon griepje was maar daarna begonnen de bijverschijnselen; oorontsteking, oogontsteking, trillerig en lang kortademig geweest tijdens het hardlopen. Jullie kennen de lange lijst met aandoeningen en bijverschijnselen allemaal zelf wel. Wat ik echter nog niet heb gehoord is of er iemand de hik heeft gekregen. Ja, figuurlijk natuurlijk wel, maar letterlijk? Te gulzig eten of drinken is vaak aanleiding tot deze aandoening. Zou te gulzig verlangen naar betere tijden ook een aanleiding kunnen zijn?

De hik is vervelend en soms pijnlijk. Het ontstaat door samentrekking van het middenrif waardoor het strottenklepje plots sluit. De stemband krijgt dan als het ware last van een spasme. Het middenrif moet gekalmeerd worden om de hik te doen verdwijnen. Dit kan door ‘afgeleid’ te worden. Nu is er weinig afleiding als je om de haverklap in quarantaine moet, waar je op zich al de hik van krijgt.

Mijn vader had daar een trucje voor. Je moest voor hem komen staan, hij zette zijn bril af en keek je ongelofelijk doordringend aan. Wegkijken was er niet bij, je moest naar zijn ogen blijven kijken. Werkte altijd! Hiernaast zie je zijn vader. Lijkt me duidelijk dat je afgeleid was.