Schuilkelder Koude Oorlog open tijdens Monumentendag

foto Frank Zwinkels

Tijdens de Open Monumentendagen kun je op zondag 10 september ook in Liskwartier een monument bezichtigen: de schuilkelder uit de Koude Oorlog in de Schiebroekselaan.

De schuilkelder is in 2021 volledig gerestaureerd door vrijwilligers van de stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (CEKO). De zittingen van de originele zitbankjes en de tafelbladen zijn vervangen, alles is opnieuw geverfd. 

Pim van den Bos van CEKO vertelt: “Het idee van de schuilkelder tijdens de Koude Oorlog was dat er bij een luchtalarm 50 mensen die op dat moment op straat waren, konden schuilen in een dergelijke kelder. Leden van de Bescherming Bevolking (BB) hadden de sleutel en konden de kelder bij een calamiteit openen.” 

Sovjet-Unie
Tijdens de Monumentendag kunnen bezoekers een kijkje in de schuilkelder nemen. De vrijwilligers van CEKO zullen een rondleiding geven en meer vertellen over de schuilkelder en over de Koude Oorlog: de periode van spanningen tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Die periode duurde van kort na de Tweede Wereldoorlog tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind 1991.

Uniform BB
Bij de openstelling van de schuilkelder op de Monumentendag dragen de vrijwilligers van de stichting het uniform van de BB. Pim: “Dat voegt voor de bezoekers echt iets toe aan hun bezoek, in combinatie met het feit dat de ruimte zoveel mogelijk in authentieke staat is teruggebracht.”

De schuilkelder is zondag 10 september open van 10 tot 16 uur op de Schiebroekselaan, aan de kant van de Bergweg.