Schering en inslag

Theo Rooden / foto Ab Bol

Theo Rooden is opgeleid als industrieel ontwerper aan de TU in Delft. Theo werkte een aantal jaar bij Philips en is daarna aan de slag gegaan als zelfstandig grafisch ontwerper. Om meer met zijn eigen ‘handschrift’ te doen stopt hij met het in opdracht werken en start als autonoom kunstenaar. Hij maakt zijn kunstwerken op een weefgetouw, sinds 2016 in het ateliergebouw aan de Koningsveldestraat 14. Hij woont al 25 jaar in het Liskwartier.

Weven
In het begin werkt hij met verschillende materialen en technieken waarbij kleur, vorm, patronen, diepte en abstractie de leidraad waren. Hoe hij op het weven is gekomen weet hij niet precies. Wel dat het verticale en horizontale, schering en inslag, heel erg bij hem past. Als kind tekende hij al op millimeterpapier en maakte allerlei patronen. Het grid en het langzame werken, het monnikenwerk dat inherent is aan weven, past bij hem. 

Hij heeft nooit wat met textiel gehad, totdat hij ongeveer vijf jaar geleden een workshop weven ging doen en ontdekte dat dit hetgeen is waar hij verder in wilde gaan. Hij volgde een opleiding tot wever en deed masterclasses bij gevestigde wevers voordat hij zijn eerste eigen weefgetouw kocht. Inmiddels staan er twee grote weefgetouwen in zijn atelier.

Spelregels en abstractie
Zijn werken bestaan uit geometrische, abstracte composities. Grote wandkleden die aan de muur of los in de ruimte gehangen kunnen worden. Om een kader te hebben waarbinnen het werk tot stand kan komen, legt hij zichzelf spelregels op en zoekt hij naar ritmes en patronen. Binnen de mogelijkheden van het weefgetouw, de kwaliteit en kleuren van de garens en de variaties die de spelregels hem bieden zoekt hij tot in detail naar spannende composities. 

Hij maakt tweemaal per jaar een collectie (± 10 tot 15 wandkleden), iedere collectie op basis van één set spelregels. De ontwerpen worden eerst op de computer gemaakt. Als het ontwerp op het weefgetouw komt te staan krijgt het door de combinatie van kleuren en de structuur van de garens een extra dimensie die hij van tevoren niet op de computer had kunnen simuleren. Wat het werk nog extra interessant maakt is dat de achterkant weer een heel ander beeld oplevert doordat de draden daar andersom lopen.

Open dag
Om een goed beeld te krijgen van het werk dat Theo maakt organiseert hij een open dag waarop alle wijkbewoners en andere geïnteresseerden een kijkje in zijn atelier kunnen nemen en zijn werk kunnen bewonderen. Een aanrader!

Open atelier Theo Rooden
Zondag 25 juni
Koningsveldestraat 14
11.00 – 17.00 uur
www.theorooden.nl
@theo.rooden.art.weaving