Rotterdam Chamber Music Society in Bergsingelkerk

Julien Hervé van de Rotterdam Chamber Music Society heeft zijn collega Pierre Volders, aanvoerder trombone bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, uitgenodigd om zijn geliefde instrument in het zonnetje te zetten. Hij komt optreden met 15 studenten van de tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam. 

Ze nemen u mee op een bijzondere muzikale reis en gaan in diverse samenstellingen muziek ten gehore brengen van de zeventiende eeuw tot heden. Na het beluisteren van dit programma hopen ze dat u in vuur en vlam zult staan voor de trombone!

De tromboneklas van het Conservatorium van Amsterdam is een ensemble dat wekelijks repeteert o.l.v. de hoofdvakdocenten Pierre Volders, Jörgen van Rijen en Remko de Jager. Het doel is om het samenspel tussen de studenten op professioneel niveau te brengen, zodat de spelers kunnen functioneren in beroepsorkesten en in kamermuziekensembles. Regelmatig geven ze concerten en worden ze gevraagd voor speciale gelegenheden zoals bijvoorbeeld openingen en huldigingen. Ze zijn zeer internationaal; de musici komen o.a. uit Nederland, Spanje, Portugal, Hongarije, Frankrijk, België en de Verenigde Staten. Inmiddels hebben ze drie maal op rij de “Emory Remington Award” gekregen, een prestigieuze internationale prijs waarnaar  trombone-ensembles van over de hele wereld meedingen.

De geschiedenis van de trombone en zijn repertoire gaat terug tot de 15de eeuw. Als familie van de trompet stamt zijn naam af van het Italiaanse tromba met het achtervoegsel one, hetgeen betekent “grote trompet”. De eerste aanwijzingen die duiden op het bestaan van de trombone dateren van ca. 1487 (in “Inventione et Usu Musicae” van Tinctoris). De oudste bewaarde trombone stamt uit 1587! Na een periode een beetje uit de gratie te zijn geweest, kwam het instrument in de 17de eeuw weer helemaal terug. Steeds meer componisten gingen het instrument gebruiken, niet alleen in de kamermuziek aan de diverse Koninklijke hoven, maar ook in orkesten.

Pierre Volders: “Tegenwoordig is de trombone een van de meest veelzijdige instrumenten. Overal bruikbaar, in iedere stijl of orkestvorm en voor iedere gelegenheid; van begrafenis tot groot feest! Dat laatste is de drijfveer geweest voor de samenstelling van ons nieuwe programma.”

30 september, 20.15 uur Bergsingelkerk, Bergsingel 150 Rotterdam