Omhoogkijken

Nesten in de dakgoot aan de Stadhoudersweg. Foto Jaco Berveling

Eind april 2022 zijn ze er weer: de gierzwaluwen in het huizenblok op de hoek van de Stadhoudersweg en de Dresselhuysstraat (met onderin snackbar Verhage). 

Tjeerd van der Velde (56) woont in het pand, is vogelliefhebber en ziet ze al elf jaar komen en gaan. Je kunt er volgens Tjeerd haast de klok op gelijk zetten. Eind april, begin mei arriveren ze en eind juli, begin augustus vertrekken ze weer. 

De ventilatiegaten in de brede dakrand zijn een ideale broedplek voor de gierzwaluwen. Tjeerd vermoedt dat er ieder jaar tussen de vijf en tien nesten zijn. De vogels voelen zich goed thuis in Blijdorp. Tjeerd: “Het is een opportunistische vogel. Ze komen graag in de stad. Het is een echte cultuurvolger.”

De meeste tijd zijn de vogels in Midden-Afrika. Tjeerd schat dat ze ongeveer tien dagen nodig hebben om de ruim 4.500 km naar Nederland te overbruggen. In Blijdorp zijn ze vervolgens 90 dagen bezig met eieren leggen, broeden en het voederen van de jongen. Daarna vliegen ze in tien dagen weer terug.

Tjeerd vindt het wonderlijke dieren: “Ze zijn voortdurend in de lucht. Je zult een gierzwaluwen nooit in een boom zien zitten. Hoe meer je over deze beesten weet, hoe raadselachtiger ze worden”. 

Fun feitjes – gierzwaluwen

  • Herkennen: zwartbruine veren, lange sikkelvormige vleugels en een gevorkte staart 
  • Leeftijd: het lukt ze lang niet allemaal, maar gierzwaluwen kunnen wel 21 jaar oud worden.
  • Naam: de gierzwaluw heet ‘gier’-zwaluw omdat de vogel een hoge, schrille, gierende roep heeft.
  • Richtinggevoel: de jonge gierzwaluwen die in Blijdorp zijn geboren vertrekken eind juli, begin augustus naar Afrika. Ze zijn er nooit geweest, maar weten feilloos de weg.
  • Snelheid: een gierzwaluw haalt in duikvlucht een snelheid van 220 kilometer.
  • Trekgedrag: langeafstandstrekker. Vliegt ieder jaar vanuit Midden-Afrika naar Europa en terug, een afstand van ongeveer 9.000 kilometer.