Als ondernemen je in het bloed zit

Dick met zijn vrouw Corinna en broer Geertjan

Als kind vindt Dick Zuijderwijk het al leuk om zijn ouders in de zaak met kleine dingetjes te helpen. Hij en zijn broers hebben één grote wens: met elkaar 10 drogisterijen runnen, verspreid door heel Rotterdam. In 1990 is het zo ver en kiest hij definitief voor de drogisterij. Op dat moment runt hij samen met zijn vader, moeder vier zaken.

Het echte verhaal begint nog iets eerder, als Gerard en Ria Zuijderwijk begin jaren ‘60 de winkel op de Walenburgerweg overnemen van de familie Schoonen. Na een goede start op die locatie, besluiten ze deze winkel te verkopen om twee winkels op de Statenweg te kunnen openen, een op nummer 87 en een op nummer 139. Achter die laatste winkel wonen Gerard en Ria en daar worden hun drie zoons geboren: Dick, Geert-Jan en Pieter.  

Vanaf jongs af aan helpt Dick al met kleine dingetjes rondom de winkel en met schoonmaken. Vanaf zijn 15e komt hij officieel in dienst op de zaterdag en leert zo langzaam het vak. “Dat was echter niet altijd gemakkelijk naast mijn vader, aangezien die een befaamd persoon was in de wijk.” {hoezo befaamd, navragen bij Dick}

Toekomstperspectief
De aandacht voor de winkel beperkt zich in die tijd nog tot de zaterdaguren en na zijn middelbare school besluit hij in een garenfabriek te gaan werken. Als hij 14 maanden dienstplicht vervult, begint hij na te denken over hoe zijn toekomst eruit moet zien. Een ding is zeker, hij wil niet zijn hele leven in de garenfabriek doorbrengen. Na een tijdje zoeken stuit hij op een baantje bij ‘de tuinen’, nu beter bekend als ‘Holland & Barrett’, waar hij al tijdens zijn dienstplicht in de weekenden begint. Hij doet het goed en wordt ingezet als invallende bedrijfsleider, met perspectief als vaste bedrijfsleider bij de start van een nieuwe locatie. Maar de visie van Dick en zijn broers om 10 winkels verspreid over Rotterdam te hebben, trekt aan hem. Als zijn ouders de winkel op nummer 139 verkopen en een nieuwe locatie openen op de Stadhoudersweg weet hij het zeker en stop hij bij ‘Holland & Barrett’ om zich te ontfermen over de nieuwe locatie. 

Een derde locatie op Eudokiaplein maakt dat de visie van de familie Zuijderwijk steeds meer werkelijkheid wordt. Intussen werken alle drie de broers fulltime in het familiebedrijf. Na twee gewelddadige overvallen in de winkel op de Statenweg, besloten ze die locatie in te ruilen voor een winkel in Schiedam. Samen met het gezin runnen ze de drie winkels, en dat verloopt zo goed dat ze er een locatie bij nemen op Zuidplein. 

De branche verandert
Maar helaas, begin 2000 start een pittige prijzenoorlog in de supermarktbranche naast een algemene economische recessie. Hoewel hun winkels lang buiten schot blijven, is verlies van omzet onontkoombaar. De omzet schiet omlaag en het is niet meer rendabel om vier winkels te runnen. Er moet geschakeld worden en het besluit valt om terug te gaan naar één winkel op de beste locatie: het Stadhoudersplein. Dit heeft ook invloed achter de schermen, er wordt in deze ene winkel niet meer genoeg omzet gedraaid om er met z’n allen een boterham aan over te houden. Geert-Jan en Pieter gaan beiden hun eigen weg en Dick en zijn vrouw Corinna runnen nu de zaak. 

Dick: “De toekomst van de zelfstandige drogisterij is dreigend, aangezien er niet valt op te boksen tegen ketens als Kruidvat en Etos. Dat is zelfs met klantvriendelijkheid en kennis die je mist bij de grote ketens niet op te lossen. Binnen 20 jaar zullen de kleine winkels in deze branche verdwenen zijn, dus een toekomst of uitbreiden zie ik niet zo snel gebeuren. Ik hoop dan ook van harte dat mijn dochters de winkel niet willen overnemen en dat ze achter hun eigen passie aangaan.”