Muziek raakt aan ieder denkbare emotie

Tom Hamerlinck is geboren en getogen in Blijdorp. Zijn muziekcarrière begon in de kelder van zijn ouderlijk huis aan de Stadhoudersweg. Ik ontmoet hem in Soundport, een muziekverzamelgebouw aan de Keilestraat in Nieuw-Mathenesse, waar hij één dag per week werkt. Volg je gevoel is zijn motto, als self-made man weet Tom hoe belangrijk dat is.

Contact met muziek
Tom heeft nooit een opleiding in de muziek gevolgd of een instrument leren spelen. Hij is er eigenlijk een beetje ingerold. Op zijn 16e begint hij met zijn vrienden te rappen en zoekt op internet naar beats om die raps te ondersteunen. Tom vindt het geweldig en begint zelf beats te maken. In de kelder van zijn ouderlijk huis bouwt hij een studiootje. Hij opent een Instagram account en al snel stromen de complimenten uit de hele wereld binnen en worden er beats van zijn hand besteld. Voor zijn 18e verjaardag krijgt hij van zijn ouders een vliegticket naar Londen om daar Studio 36 te gaan bezoeken. Deze studio is enthousiast over zijn beats en heeft hem uitgenodigd om langs te komen. Hij heeft nog steeds bijna dagelijks contact met hen. 

Studie
Tussen de opleiding Business Management en IT aan de Hogeschool, die voor hem te veel IT gericht is en de opleiding Ondernemen, neemt hij een tussenjaar. Dat jaar heeft hij een baantje bij een callcenter. Een collega aldaar maakt muziek en heeft een studio in zijn schuur. Tom is al snel in deze studio te vinden. Daar leert hij Faissal El Mahi kennen die teksten schrijft en rapt. De klik is er meteen en de twee zijn steeds meer gaan samenwerken. In 2018 richten ze ‘Studio 99’ op.

Eigen studio met huiskamergevoel
De studie Ondernemen breekt hij al snel weer af. Tom vindt het een beter idee om zijn collegegeld te gebruiken voor praktijkervaring. Hij leert, in de afgelopen twee jaar, veel van nationale en internationale samenwerkingen. In deze jaren huurt hij studio’s maar uiteindelijk is zelf apparatuur aanschaffen een betere investering op de lange termijn. Een eigen studio dus. Tom en Faissal zijn klein begonnen in Gouda en hebben nu een grote studio in Schoonhoven, een professionele studio met huiskamergevoel. 

Soundport
Tijdens zijn zoektocht naar een studioruimte komt hij ook bij Soundport. Er is op dat moment geen plek maar Edwin Willemen, eigenaar van Soundport, nodigde hem toch uit voor een gesprek en een rondleiding. Wat later komt Tom weer in contact met Edwin. Het was de bedoeling om elkaar even kort te ontmoeten maar dat loopt uit in een twee uur durend gesprek waarin ze het uitgebreid over muziek, apparatuur en hun liefde voor het vak hebben. 

Tom en Faissal hebben dan al een eigen ruimte gevonden maar het toeval wil dat er in het kleine team van Soundport net een plek vrij komt. Edwin biedt de vrijgekomen plek aan Tom aan en sindsdien werkt hij daar één dag per week, de rest van de week is hij in Studio 99 te vinden. Soundport gebruikt hij vooral om van de analoge apparatuur (keyboards e.d.) gebruik te maken. Verder neemt hij werk op van andere muzikanten, wat hij ook mixt en produceert. Leidraad daarbij is om de emotie te volgen waarmee de muzikanten de studio binnenkomen. Als ze verdrietig zijn komt er nooit een vrolijk nummer uit. Het is dan beter om de aanwezige emotie om te zetten in een passend nummer. Dat raakt! Verder leert hij muzikanten dat er rond de muziek ook nog andere zaken spelen, zoals rechten, financiën, management etc.

Tom hoopt dat hij binnenkort ook het podium op kan met zijn eigen werk, de artiesten die zijn werk gebruiken en die hij produceert. Lowlands, buitenlandse festivals en vooral ooit een uitverkocht Ahoy. Zijn werk klinkt prachtig en zijn drive is geweldig. Volg Tom op Instagram: Sticky Beats, hij zou zomaar een hele grote kunnen gaan worden!