Landelijke Compost dag 25 Maart

Tijdens de Landelijke Compost dag delen gemeenten op veel plekken in het land eenmalig compost uit, zo ook de gemeente Rotterdam. Het is een bedankje aan alle mensen voor hun inspanning om groente-, fruit-, en tuinafval (gft) gescheiden aan te leveren, wat sinds september 2021 mogelijk is in Blijdorp en een deel van Bergpolder. 

De afvalsector wil burgers stimuleren om dat op de juiste manier te blijven doen, zodat met het gescheiden ingezamelde gft goede compost kan worden gemaakt. Tijdens de Landelijke Compost dag willen we iedereen kennis laten maken met het waardevolle product compost.

Net als in het bos
Compost is een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals selectief ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel, bladeren en snoeihout die door micro-organismen bijna tot humus zijn afgebroken. Compost bevat veel organische stof en verbetert de bodemstructuur doordat voeding en organisch materiaal wordt toegevoegd. Composteren is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten en dieren zich omvormen tot donkerbruine bosgrond en ruikt ook enigszins naar bosgrond.

Op zaterdag 25 maart kunnen bewoners van Rotterdam gratis een zak compost van 20 liter ophalen bij één van de zeven milieuparken in Rotterdam. ‘Maar kom op tijd, want op=op!’ 

Adressen en openingstijden vindt u op de pagina milieuparken. 

TIP: Gebruik compost nooit puur als potgrond, maar meng voor gebruik altijd met tuinaarde in de verhouding 1:1. Dus één liter compost kan het best gemengd worden met één liter tuinaarde.