Kunstenaars en ondernemers in hart en nieren

Idris van Heffen en Mielo Pouwer

Al op de Rotterdamse Willem de Kooning academie bleek dat het werk van Mielo Pouwer (35) en Idris van Heffen (36) heel goed bij elkaar past. Hun stijlen vloeien als vanzelf naar elkaar toe. Tijdens hun illustratieopleiding maakten ze samen illustraties voor grote podia op festivals, wat vanzelf over ging in het maken van muurschilderingen voor kinderdagverblijven. Hoe is het prachtige bedrijf dat Ied en Miel samen opbouwden tot stand gekomen? 

Dit interview had ik met Mielo via Teams, hij is voor nu de woordvoerder van Makii. 

“Waarom heten jullie eigenlijk Makii? Is dat Japans?”

“Nee hoor, onze naam kwam door associëren tot stand. Ik zit soms een beetje te spelen met woorden, Idris en ik zaten tijdens een pizzaatje te brainstormen: maken.. maak-ie.. maki! De URL makii.nl met dubbel ‘i’ was nog niet bezet, klonk tof en de dubbele ‘i’ straalde ook wel plezier, gekte en vrolijkheid uit. In 2013 zijn we begonnen, in 2015 ging het groeien. We maakten muurschilderingen en muurstickers, maar vonden dat eigenlijk te decoratief en te passief voor de kinderen. Hoe krijgen we kids aan het werk? We ontwikkelden de Turbo Grote kleurplaat! Dat is niet alleen een enorme kleurplaat, maar je vindt in het bijgesloten boekje ook zoekopdrachten. Ineens ging het hard, we kwamen in Volkskrantmagazine en begonnen een webshop. In die tijd stonden we alles nog zelf in te pakken in de ijskoude Fenix loodsen op Katendrecht. We hadden een jungle-, een stad- en een museumkleurplaat ontwikkeld en besloten daarmee langs winkels en beurzen te gaan. De eerste keer troffen we, toen we ’s morgens om kwart over 9 een beurs kwamen binnenlopen, een overspannen manager aan die dacht dat we niet zouden komen, iedereen was al dagenlang aan het opbouwen. Wij haalden onze kleurplaten uit de tas, hingen een poster op en draaiden een perfecte beurs, alles overkwam ons, we wisten niet hoe we het hadden. Toen het Rijksmuseum voorbijkwam en vroeg of we een gepersonaliseerde kleurplaat wilden maken heb ik huilend van geluk mijn zus gebeld.” 

Organisch groeien
“Van het ene museum kwam het andere, ineens lagen onze kleurplaten in meerdere schitterende museumshops. Ons bedrijf groeide organisch verder. Wat kan er nog meer? Na de grote kleurplaten ontwikkelde we allerlei producten op maat voor diverse opdrachtgevers. Voor uitgeverij Lannoo ontwierpen we een twee meter breed zigzag boek over voertuigen met een grote zoekplaat op de voorkant. Op de achterkant stonden weetjes en zoekopdrachten. Daarna verschenen in deze reeks ‘dinosaurussen’ en ‘de wereld rond’. En daarna ook nog ‘het bos’ en ‘muziek’. Al vanaf het begin schrijft mijn zus de teksten, met de zigzag boeken zijn we nog lang niet klaar en ze zijn al in 11 landen vertaald. Vaak komen uit de retail, de verkoop van producten voor in winkels, grote opdrachten voort voor bedrijven. Daar heb je een goede back-up voor nodig, met Tanja (verkoop) en Manolya (marketing) vormen we een superfijn team.”

“Hoe is de verdeling tussen Idris en jou?” 

“De focus van Idris ligt op het ontwerp. Naast Makii tekent hij ook nog voor andere bedrijven, hij is een tekenmachine in de beste zin van het woord en een perfectionist. Natuurlijk overleggen we ook samen over het bedrijf, als er een keuze gemaakt moeten worden ziet Idris vaak de oplossing. Ik ontwerp ook, samen zijn we heel zorgvuldig, we willen dat alles er op z’n allermooist uitziet. Maar het zakelijke deel vind ik de grootste uitdaging. Hoe laat je je bedrijf groeien, hoe verhoud je je tot klanten en opdrachtgevers? Het zoeken naar nieuwe uitdagingen en het ontwikkelen van nieuwe producten vind ik het mooist.”

Beestjes
“Toen we mijn moeder gingen verhuizen vonden we houten beestjes die ze in 1965 had gemaakt tijdens haar studie ergotherapie. Zouden we dit speelgoed nieuw leven in kunnen blazen? Na enig onderzoek kwamen we erachter dat het oorspronkelijke ontwerp van Konrad Keller was. Eerlijk duurt het langst, dus belden we niet Konrad Keller, die inmiddels overleden was, maar de speelgoedproducent die de rechten van zijn houten dieren had overgenomen. We vertelden ons verhaal en omdat de speelgoedfabrikant zich niet bewust was dat deze ontwerpen tot hun collectie behoorden, laat staan er plannen mee had, mochten wij ze gaan produceren. Daarvoor hebben we toen Stichting Stunt benaderd, een sociale onderneming. We wilden met Rotterdams hout gaan werken het hout van Staatsbosbeheer bleek een betere keuze. Stichting Stunt kocht een computergestuurde freesmachine, door onze grote opdracht konden wij ze verzekeren van werk. Maar het maken van een doos met tien houten dieren erin, van blank hout en in kleur, is niet eenvoudig. Het schuren, het kanten van de beestjes, het spuiten… Stichting Stunt kon dat niet alleen. Inmiddels helpen er ook gevangenis werkplaatsen mee, waar mensen een certificaat kunnen halen zodat ze daarna gemakkelijker aan werk kunnen komen. We willen dit project circulair maken, dus wanneer je bent uitgespeeld met de beestjes stuur je ze naar ons terug, wij knappen ze op en verkopen ze opnieuw. Jij krijgt dan een kortingsbon voor de Makii webshop.” 

“Goed ondernemen gaat niet vanzelf. Soms lig ik wakker van het productieproces, als de frees een paar millimeter afwijkt, stapelen de dieren minder goed. Zit de sleeve (de papieren hoes) wel precies pas om de doos? Een goed idee heb je zo maar de uitvoering vergt controle, bijstellen en kinderziektes eruit halen totdat je product perfect is. Soms lijkt het wel of je dingen gegund worden, bijvoorbeeld door de speelgoedfabrikant die het meteen prima vond dat we de dieren gingen produceren. Of dat, wanneer je heel erg tegen dingen op ziet, je bravoure juist beloond wordt. Vanuit onze houten dieren set is er uit Amerika een mega-order gekomen voor houten dinosaurussen, zo groeien we op een organische manier verder. We leren elke dag nog dingen van elkaar in het bedrijf. Idris staat nu op een beurs, waar hij eerst wat minder affiniteit mee had, ook enthousiast te vertellen over onze producten. We willen producten maken die van A tot Z kloppen, waar kinderen actief mee kunnen spelen, van kunnen leren maar waar ze vooral veel plezier mee hebben. Voor de liefde ben ik van Blijdorp naar Haarlem verhuisd en Idris woont in Den Haag, maar Makii is een bedrijf waar de Rotterdamse mentaliteit doorheen zal blijven stromen: Makii! Zelf maken! Aan de slag gaan! 

Voor meer informatie https://www.makii.nl/