In Blijdorp vallen de Burgers uit de lucht

Robert met de burger uit het raam.

In de Schepenstraat kun je letterlijk hamburgers uit het raam naar beneden zien komen. Sinds april 2020 voorziet Robert Kraamwinkel (25), vanuit zijn appartement op tweehoog, klanten van zelfgemaakte burgers. Hij runt hier een waar burger-restaurant; Blijdorp Burgers. Robert serveert burgerliefhebbers de vers gemaakte hamburgers via een mandje aan een touw vanuit zijn raam. Wij vroegen de Blijdorper het verhaal achter dit succes. 

Ervaring in de keuken
Kraamwinkel durft het aan om midden in de coronacrisis een eigen burgerconcept op te zetten. Hij heeft dan ook al aardig wat ervaring in de keuken; “Het koken is mij met de paplepel ingegoten,” zegt Robert. Hij staat al vanaf zijn twaalfde in de keuken en in 2018 deed hij mee aan het tv-programma Masterchef. “Door dit avontuur is het zaadje gaan groeien.” 

Naast zijn studie Informatiekunde heeft Robert altijd bijbaantjes in de horeca gehad. “Voor de lockdown kreeg ik een contract aangeboden bij restaurant Tres, maar door de omstandigheden is dat afgeblazen,” vertelt Kraamwinkel. De nuchtere kok houdt niet van stilzitten en besluit zijn passie te combineren met burgers. “Een burger is een blank canvas waarmee je alle kanten op kan.” 

Inspiratie
“Ik heb heel veel YouTube-video’s gekeken waarin ik inspiratie opdeed voor mijn gerechten,” vertelt Robert. Kok David Chang maakt veel video’s over de Aziatische keuken. Deze invloeden verwerkt Robert in zijn burgers en hij probeert dezelfde denkwijze toe te passen.

De verhalen van kok en televisiepresentator Anthony Bourdain hebben veel indruk op Kraamwinkel gemaakt. “De programma’s brachten mij wijze lessen over de verbinding tussen gerechten en culturen,” zegt Robert.

Burgerservice
De burgers worden niet thuisbezorgd of afgegeven aan de voordeur, maar worden geserveerd vanuit het raam. “Voor de 1,5 meter is het ideaal, ook is het fijn dat ik niet elke keer twee trappen op en af hoef te lopen,” vertelt Robert. 

Einde van de maand burger
Elke maand een nieuwe burger, waarbij één ding erg belangrijk is; “Less is more.” Robert begon Blijdorp Burgers met de insteek te focussen op het vlees, in plaats van wat erop zit. “De musthaves voor een goede burger zijn: een brioche broodje, een rosé gebakken stuk vlees en niet te veel poespas,” verzekert Kraamwinkel. 

Zijn doel is om iedere maand een nog betere burger te maken dan de vorige maand. Hij daagt zichzelf uit om te blijven experimenteren, zoals met fermentatie en het verwerken van lokale seizoensproducten. 

Stiekeme droom
Robert ziet Blijdorp Burgers als een goede leerschool en hoopt de hobby voor langere tijd te kunnen voortzetten. “In de zomer hoop ik iets meer contact te leggen met de bewoners en klanten.” Toch blijft het een stiekeme droom om zijn eigen restaurant te openen, maar voor nu blijft hij nog even burgers bakken. 

Bekijk ook het filmpje van de vliegende burger via https://youtu.be/hNroj83xqi4