Betekenisgeving van objecten

Leonor Faber-Jonker foto Jan de Bruin

Een keer van je pad afwijken of naar het station lopen en je staat op de Spoorsingel. Weliswaar net geen Blijdorp maar het schurkt er wel heel dicht tegenaan. Hier woont Leonor Faber Jonker.

Leonor (34) is historicus, schrijver, collagist en fotograaf. Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Den Haag. Sinds 2012 woont ze in Rotterdam, de stad waar ze voor het eerst ‘bewust’ woont. Eerst in een zolder appartement op de Spoorsingel en nu, samen met haar man Peter, aan de andere kant van de singel in een koopwoning. Peter is gitarist en beide zijn ze naast hun werkzaamheden dj en vinyl fanaat. 

Studie
In Utrecht heeft Leonor geschiedenis gestudeerd en haar bachelor behaald. In die tijd is ze begonnen met schrijven en het organiseren van concerten. Vooral punkmuziek heeft haar voorkeur. Ze ontdekte dat er een master-opleiding Kunstbeleid en Management bestond met een specialisatie in de muzieksector. Met deze studie kon ze haar liefde voor muziek en het organiseren van concerten mooi combineren en misschien hier later ook nog een boterham in verdienen. Hier schrijft ze haar eerste boek over de muziekscene in Berlijn en spoedig daarna een boek over punk. Leonor wilde zich verder ontwikkelen als onderzoeker en volgt daarvoor de Research Master Modern History met als specialisatie de koloniale geschiedenis van zuidelijk Afrika. De fascinatie voor Afrika komt bij haar vader vandaan die in Zimbabwe (toen nog Zuid-Rhodesië) geboren is en later nog in Burkina Faso (toen nog Opper-Volta) gewoond heeft. De veel verhalen over Afrika werden thuis verteld.

Inspiratie
Rode draad in haar werk is betekenisgeving van objecten. Hoe objecten nieuwe betekenissen krijgen als ze verplaatst worden van de ene naar de andere context, van ruimte naar ruimte, en wat er allemaal omheen gebeurt. Het bepaalt wat de objecten zijn, hun gelaagdheid. Een theekopje thuis is gewoon een kopje, maar als het een erfstuk wordt en bij een ander familielid in huis komt verandert de betekenis ervan en krijgt het een extra emotionele waarde. Komt het kopje, na lange tijd, vervolgens in een kringloopwinkel terecht verandert de betekenis wederom. Voor haar afstudeerscriptie Modern History heeft ze zich verdiept in deze gelaagdheid van betekenis aan de hand van Namibische schedels die, na de genocide die begin 20ste eeuw in Namibië plaatsvond, door Duitsers voor onderzoek meegenomen zijn en later weer zijn teruggekeerd naar Namibië. 

Schrijven
Leonor schrijft literaire non-fictie, essays en artikelen. Daarnaast schrijft ze voordrachten bij exposities en filmvertoningen waarbij ze vanuit haar eigen perspectief kijkt naar het werk van de betreffende kunstenaar. Ze schrijft voor muziektijdschrift Gonzo Circus en doet copywriting voor culturele events zoals het Crossing Border festival en het Rotterdamse Tech-Art festival. 

Op het moment werkt ze aan twee boeken, een over DNA, archeologie en de Nederlandse Identiteit in samenwerking met hoogleraar antropologie Amade M’Charek en een boek over haar eigen familiegeschiedenis in Afrika.

Collages
Het collage maken is begonnen in de tijd dat ze punkconcerten organiseerde en tevens de posters daarvoor ontwierp. Tegenwoordig maakt ze collages als losse kunstobjecten die ze exposeert en collages die in de vorm van een Zine, een alternatief, kleinschalig magazine, verschijnen. De Zines worden middels Riso print gemaakt en verschijnen onregelmatig.

Fotografie
Leonor heeft een fascinatie voor analoge fotografie en werkt momenteel aan een Polaroid serie over Blijdorp. Ze loopt door de wijk en zoekt naar de esthetiek van het alledaagse. Als de serie klaar is horen en zien jullie er meer over in deze krant.

Meer weten over Leonor, kijk dan op leonorfaberjonker.nl