Hotel in Blijdorp

In grote delen van Rotterdam wordt groente- en fruitafval (GFT) niet gescheiden ingezameld. Terwijl veel Rotterdammers lokaal willen composteren. Met een wormenhotel kunnen bewoners samen, in en met de straat, ‘buurtcomposteren’. Aankomend jaar wordt in Rotterdam een pilot met 10 wormenhotels gestart waarvan de eerste in Blijdorp.

Buurt-hotelier Daisy

Daisy woont sinds een jaar of 8 met haar vriend Dennis in het mooie Blijdorp. En is betrokken bij de pilot wormenhotel010. Enthousiast vertelt ze: “Zelf ben ik al langere tijd bezig met mijn eigen compost maken, omdat ik het raar vind dat er in Rotterdam geen mogelijkheid is om GFT-afval in te leveren. Al die waardevolle energie gaat zo bij het restafval. Zonde!”

Composteren met een wormenhotel

Twintig tot vijfentwintig huishoudens kunnen een wormenhotel draaiende houden. Er bestaan ook grotere hotels waarbij tot wel 250 huishoudens mee kunnen doen. Het organische afval van de huishoudens wordt ter plekke gecomposteerd. De kringloop blijft klein en het levert een nuttig eindproduct op: compost. Compost is humusrijk en daarom bruikbaar als bodemverbeteraar voor in de tuin, maar ook voor balkon- en kamerplanten. Het wormenhotel is daarom niet alleen interessant voor wijken waar veel bewoners een tuin hebben maar zeker ook voor bewoners met een bovenwoning.

Wijkraad

Het wormenhotel Blijdorp is een samenwerking tussen het Rotterdams milieucentrum, stadskwekerij de Kas, stichting buurtcompost en stadsbeheer. 

Stadskwekerij de Kas heeft Daisy gevraagd of zij vanuit de bewoners van Blijdorp het project zou willen trekken. “Het is immers een sociaal gebeuren wat je met z’n allen doet! Zo’n experiment, daar hou ik wel van.” 

Daisy heeft bij de Wijkraad Blijdorp een financieringsaanvraag ingediend voor dit bewonersinitiatief. “Helemaal niet moeilijk, en gaaf om er zo ook achter te komen dat je als bewoner zelf allerlei ideeën kunt aandragen voor je wijk.” 

Waarschijnlijk gaat het hotel medio maart in gebruik, helaas is Wormenhotel Blijdorp al volledig volgeboekt. Mocht je op de wachtlijst willen of een vraag hebben, stuur dan een mail naar wormenhotelblijdorp@gmail.com of nog beter, start ook een bewonersinitiatief zodat er nog meer wormenhotels komen! 

Voor meer info over wat een wormenhotel precies is kijk op www.wormenhotel.nl. Of kom kijken bij Stadskwekerij de Kas, Van Beuningenstraat 22.