Ons Vroesenpark

Een groene parel in het Noorden. Een postzegel vergeleken bij het Kralingse Bos. Wat zijn wij Blijdorpers trots op die kleine groene postzegel in het Noorden van Rotterdam. Een park in een mooie hippe wijk geeft zoveel meer sfeer dan een beetje groen langs de weg. Ons juweel.

Maar toch heb ik zo mijn twijfels of iedereen er wel zo blij mee is. Dan doel ik niet op de Blijdorpers die zich er dagelijks vermaken, maar op de mensen die in weer en wind het park aanvegen, prullenbakken legen, poepzakjes bijvullen en eigenwijze takken snoeien. De helden die het park na een mooie zomerse dag en een zwoele avond schoonvegen en alle barbecuetroep en zooi die is achtergebleven opruimen. Van Zooi naar Mooi. De oranjebrigade doet haar uiterste best. Kunnen wij dan niet iets minder afval achterlaten? Of zijn het badgasten die het park op een mooie zomerse dag gebruiken en denken dat het toch wel schoon wordt gemaakt? Daar worden wij Blijdorpers helemaal niet blij van.  Wanneer de zonnestralen zich achter het spoor verschuilen en de deken van de nacht over het park getrokken wordt, geven we ‘ons’ park weg aan de schimmen in de nacht. Geen oranje of blauwe brigade die het Vroesenpark dan beschermt. De parel die overdag zo mooi schittert wordt opnieuw bedolven onder etensresten, en lege verpakkingen. De glans is van de parel af, maar ook dan is het Vroesenpark nog steeds ons Vroesenpark.

Ieder sieraad moet af en toe opgepoetst worden. Een juweel moet je koesteren. Als je er goed voor zorgt glimt en schittert het in het ochtendgloren. Een nieuwe dag breekt aan, met nieuwe bezoekers, nieuwe sporters en nieuwe wandelaars. Bezoekers die het park ontdekken en die erachter komen dat de achtertuin van Blijdorp een parel is.

Laten we samen zorgen voor een opgeruimd park. Niet alleen na een mooie zomerse dag, maar ook nu, in de winter en straks in het voorjaar. Loop met je afval naar de kliko, doe de klep open en dump je vuil erin. Daar worden Blijdorpers blij van. Niet alleen van ons mooie Vroesenpark, maar ook van een opgeruimd Vroesenpark. Want het park is van ons allemaal. Ook van jou.