Homerun voor Neptunus

Pitcher Kevin Bakker

Pal naast de wijk Blijdorp ligt het stadion van de honk- en softbalvereniging Neptunus. De club presteert al jaren op hoog niveau en viert dit jaar het tachtigjarig jubileum.

In maart 2023 streed het nationale Koninkrijksteam om de wereldtitel in de vierjaarlijkse World Baseball Classic (WBC). In het team zaten jongens als Xander Bogaerts, die in de Verenigde Staten miljoenen verdient. Naast de miljonairs deden ook ‘gewone’ jongens mee uit de Nederlandse hoofdklasse, waaronder spelers van het Rotterdamse Neptunus.

Het Koninkrijksteam overleefde dit keer de voorronde niet, maar toch is het bijzonder wat een klein land als Nederland op het WBC voor elkaar krijgt. Mike Spijkerman van Neptunus vertelt dat er in Nederland en de eilanden in het Caribisch gebied ongeveer 60.000 mensen honkballen en softballen. Mike: “Die aantallen zijn niet te vergelijken met landen als Japan en Amerika. Dan zijn we klein duimpje. En toch weten we goed te presteren.”

Twintigste titel
Dat geldt ook voor Neptunus dat op hoog niveau honkbalt. In de loop der jaren heeft de club tien Europese en negentien landstitels veroverd. Mike Spijkerman speelde zelf jarenlang honkbal en maakt nu deel uit van de trainingsstaf van de Tridents, het hoogste opleidingsteam van de club. Spijkerman vertelt dat dit jaar meer dan ooit in het teken staat van de landstitel: ”Met het oog op het jubileum is dat het ultieme doel. Dit jaar wordt alles op alles gezet om de winst binnen te halen. We hopen het jubileum luister bij te zetten met de felbegeerde twintigste titel.”

Dat Neptunus tachtig jaar bestaat zal dit jaar niet ongemerkt voorbijgaan.
De officiële viering vindt plaats op 6 mei waar alle oud­leden en oud­spelers voor worden uitgenodigd. Ook de rest van het jaar zijn er talloze events zoals een buddy­dag, een open dag waarop Neptunianen familie, vrienden en buurt­ genoten kunnen uitnodigen om wedstrijden te bekijken.

Meedoen en meekijken
Honkbal is een echte zomersport. Het start meestal het eerste weekend van april en eindigt ongeveer in oktober. Tussendoor is er een korte stop, zodat iedereen op vakantie kan. Honkbal is daardoor prima te combineren met andere sporten die vooral in de winter plaatsvinden.

Er wordt bij Neptunus niet alleen gehonkbald, ook softbal is sterk in opkomst. Spijkerman: “Het was altijd het kleine stiefzusje, maar softbal heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. We spelen tegenwoordig mee in de hoofdklasse.” Iedereen die een leuke zomersport zoekt is bij Neptunus welkom. Dat geldt voor jong en oud. Mike benadrukt dat meisjes van harte zijn uitgenodigd om in te stromen. Je kunt driemaal gratis meetrainen om te kijken of de sport iets voor je is.

Wie niet mee wil doen, kan natuurlijk komen kijken. Het Neptunus stadion, met plek voor bijna 2800 toeschouwers, ligt aan de Abraham van Stolkweg naast het Roel Langerakpark. Alle wedstrijden zijn gratis te bezoeken. Alleen voor de hoofdklasse moet een kaartje worden gekocht (bezoekers betalen € 10, senioren krijgen korting en voor de jeugd is het gratis).

Spijkerman vertelt dat topsport altijd de kernfunctie van de club is geweest, maar dat er ook ruimte is voor gezelligheid. Zo organiseert de vereniging pub­ en popquizen en in dit jubileumjaar vindt bijna elke maand wel een evenement plaats. “Het sociale wordt niet vergeten. Het is belangrijk om elkaar ook in een andere setting mee te maken.”

Geïnteresseerd? Het wedstrijdschema is te vinden op de website van Neptunus, evenals informatie over de komende evenementen: www.neptunussport.com/

Spelregels honkbal
Het spel begint bij de werper. Die gooit de bal naar de achtervanger. De man met de knuppel, de slagman, probeert de bal zo ver en hard mogelijk weg te slaan. Lukt dit, dan mag de slagman naar het honk lopen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk punten binnen te halen. Dat doe je door als loper via de honken terug te keren naar het thuishonk. Wie zo hard slaat dat de bal buiten het veld terechtkomt kan op zijn gemak naar het thuishonk wandelen: een home­run.