Hanami in Blijdorp

In Japan zijn bloesembomen een eersteklas attractie. Elk jaar houdt het Japanse KNMI precies bij hoe de sakura zensen, het “kersenbloesem-front”, met de komst van warmer weer optrekt naar het noorden. Na het weerbericht volgt informatie over de vorderingen van het bloesemfront. De Japanners genieten er zelf van, maar de bomen trekken ook honderdduizenden buitenlandse toeristen. De Japanners noemen het hanami (“bloemen kijken”) en er zijn door het hele land hotspots. De omgeving van het kasteel Hirosaki schijnt het allermooist te zijn. 

Je gaat in Japan niet alleen naar de bloesem kijken, het is ook het moment om uitgebreid met je vrienden of familie onder de bomen te picknicken. Bezoekers willen de beste plek en spreiden ‘s ochtends vroeg al hun kleedje uit. Uiteraard hoort er een lekker glaasje bier, sake of thee bij. De kersenbloesem en de blaadjes zijn eetbaar en de echte liefhebbers maken er sakurayu, kersenbloesem-thee, van. Meestal is er ook vermaak en zo ontstaan er in Japan ieder jaar tientallen Hanami-festivals. 

Nou treft het dat we in Blijdorp onze eigen bloesembomen hebben. De Statensingel-hotspot staat er vol mee en het is, zoals iedere Blijdorper weet, ieder jaar weer een prachtig gezicht. Waarom beginnen we in 2022 niet ons eigen Hanami-festival? De singel is er uitermate geschikt voor. Even goed opletten hoe het kersenbloesem-front zich ontwikkelt en vervolgens kunnen we op een mooie dag in april ons kleedje uitspreiden. Tot volgend jaar!