Gluren bij de Buren: optredens in woonkamer

Een optreden in de huiskamer van Miriam tijdens Gluren bij de Buren foto Joop Bastinck

Zondag 4 februari veranderden huiskamers in onze wijken tijdelijk in buurttheaters. Tijdens ‘Gluren bij de Buren’ stelden gastvrije bewoners hun huis open voor hun buren en traden artiesten op in hun woonkamer.

Zo gaf in de Groen van Prinstererstraat singer-songwriter Luuk Geers drie keer een optreden van een half uur in de gezellige woonkamer van bewoonster Miriam. Zij vertelt: “Vorig jaar had een vriendin van mij in Leiden haar huis opengesteld tijdens Gluren bij de Buren. Ik was daar toen ook en vond het zo’n gezellige dag dat ik dit jaar ook wilde meedoen. Ik had een paar extra stoelen en statafels neergezet en natuurlijk een uitgebreide koffietafel verzorgd, later in de middag een wijntje en een borrelhapje.

Gedurende de middag heb ik zo’n dertig gasten mogen ontvangen. Een leuk gemêleerd gezelschap, jong en oud. Er waren ook mensen speciaal voor Luuk gekomen. Sommige mensen bleven zelfs twee concerten. Een vrouw was echt zichtbaar geraakt door het optreden en heeft het hele optreden gefilmd.

Het huiskamerfestival is voor artiesten een superleuke manier om zichzelf op deze manier bekend te maken aan het publiek en voor bewoners om zich met elkaar te verbinden en letterlijk te gluren in de huizen van de buren! Al met al was het een zeer geslaagde dag, heel gezellig.”

In een woonkamer in de Savornin Lohmanlaan konden bezoekers een theaterduo zien optreden met mooie Nederlandstalige luisterliedjes. Op de Bergselaan openden zelfs twee huizen hun deuren om te komen ‘gluren’, met optredens van een alt.country zangeres en van een band van vijf muzikanten met zelfgeschreven nummers. In de Loeffstraat speelde een saxofonist groovende Braziliaanse jazz in de woonkamer.

Gluren bij de Buren is een landelijk festival. In Rotterdam deden in totaal 70 huiskamers mee.