De Rotterdamse Boekenhoek

Alek Dabrowski woont al bijna 25 jaar in Blijdorp. Hij is bibliothecaris, recensent, interviewer en boekverkoper bij v/h Van Gennep. In 2024 neemt hij het stokje over van Monique van Oosterhout en geeft hij boekentips: actuele boeken die een link hebben met Rotterdam en af en toe een ouder boek dat meer aandacht verdient.

De zwarte jager, 11 gedichten van Jules Deelder
Vier jaar geleden stierf stadsdichter en nachtburgemeester van Rotterdam. Dat Jules Deelder niet wordt vergeten bewijzen herdrukken en bijzondere uitgaven die met regelmaat verschijnen. De zwarte jager is een bundel van Deelder uit 1973. Onder de gelijknamige titel bracht Studio Kers elf gedichten opnieuw uit, aangevuld met interviews en verhalen geïnspireerd op Deelder. Het speciale van deze uitgave is dat Rainer Hensel en Jan Eilander de gedichten op muziek hebben gezet. Het boek bevat een cd met muzikale interpretaties. Een must-have voor iedere Deelder-liefhebber. (€ 17,50)

Bas van Oort – Achter de bergen
De Rotterdamse uitgeverij Fjord is gespecialiseerd in reisboeken. Zij staan voor Frisse boeken voor buitenmensen. Achter de bergen bevat 17 Alpenverhalen van Bas van Oort, als kind kwam hij al in de Alpen en het boek leest als een ode aan deze legendarische bergketen. De verhalen gaan over wielrennen, muziek, een koeienparade, een ballonvaarder en meer. Je proeft de veelzijdige natuur van de Alpen. (€ 23,50)

Judith Visser – Het meisje met de halve ster
Judith Visser is een veelzijdig Rotterdamse schrijfster, ze woont in Rockanje met haar man en drie wolfhonden. In 2018 verraste zij haar lezers met Zondagskind, een autobiografisch verhaal van een kind met autisme. Al langere tijd had Judith een boek in haar hoofd dat moest spelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook werd haar gevraagd wanneer zij een boek over de wolf zou schrijven. In Het meisje met de halve ster heeft zij beide onderwerpen samengebracht. Debra is een jonge vrouw die aan het begin van de oorlog het bombardement in Rotterdam meemaakt. Haar vader is Joods, haar moeder niet. Het gezin wordt door de anti-Joodse maatregelen steeds verder in het nauw gedreven. Chaver is een jonge wolf die tijdens het bombardement ontsnapt uit de dierentuin. Debra en Chaver ontmoeten elkaar en er ontstaat een bijzondere band. (€ 24,99)

Tania Heimans – Het huis met de leeuwen
Het huis met de leeuwen is een prachtige aanvulling op Het meisje met de halve ster. Het boek gaat over de Rotterdamsche Diergaarde van voor de oorlog en over Corry Kuiper-de Jongh, de vrouw van de directeur. Met onze huidige blik is het vreemd hoe mensen toen omgingen met dierentuindieren. Apen werden in huis genomen, kinderen konden op de rug van een olifant rijden en dieren werden kunstjes geleerd. Tijdens concerten in de tuin huilden de wolven mee met de hoge tonen van de tenor. Heimans behandelt de verhuizing van de oude dierentuin naar de nieuwe locatie in Blijdorp, het dramatische hoogtepunt van het boek is ongetwijfeld het bombardement op Rotterdam. De roman is uit 2015 maar gelukkig nog gewoon leverbaar. (€ 22,99)