Maaltijdsalades

foto Ab Bol

Nu de dagen lengen staan voorjaar en zomer weer voor de deur. De seizoenen waarin je als vanzelf weer aan salades denkt. Kant en klaar valt het vaak tegen vanwege de hoge gehaltes zout, vet en calorieën. Maak het dus fris en vers, je weet dan wat je eet. Een maaltijdsalade, de naam zegt het al, vormt een complete maaltijd. Dit keer een recept van Tjeerd van der Velde. Als je de stappen hieronder volgt heb je alle ruimte om naar eigen smaak iets compleets op tafel te zetten.

Tjeerds maaltijdsalade bestaat altijd uit zes onderdelen, wanneer je ze allemaal inzet kan het niet meer fout gaan!

Favoriete sla
Kies je favoriete slasoort, afhankelijk van wat voorhanden is: kropsla, ijsbergsla of rucola voor meer pit. Gemengde sla is gemakkelijkste keuze.

Stevige basis
De voedzame basis van koolhydraten en eiwitten komt van graanproducten, peulvruchten, pasta of aardappel. Denk aan bulgur, quinoa, kidneybonen, gebakken aardappelpartjes of mais.

Extra groente en/of fruit
Je kunt de salade uitbreiden met groente- en fruitsoorten, neem het seizoen erin mee, dat is vaak nog voordelig ook. Naast de gangbare (snoep)tomaat, komkommer en (punt)paprika zijn aanraders: mango, granaatappel, gekookte asperges, rozijnen of een fijn gesneden Spaanse peper.

Bite
Noten, zaden en/of pitten zijn smakelijk, geven een lekkere bite aan je salade en zijn ook nog eens gezond.
Pijnboompitten, gemixte noten en zaden of licht gestampte hazel- of cashewnoten zijn aanraders. Voor het toevoegen even opwarmen in een pannetje. Je geeft hier een geur- en smaakexplosie mee aan je salade.

Eiwitten
Of je voor vegetarisch, veganistisch of voor dierlijke eiwitten kiest, alles kan in een maaltijdsalade.
Kikkererwten, bonensoorten, tofu, kaasvarianten, vlees, kip, vis en garnalen zorgen voor voldoende eiwitten.

Dressing
Eenvoudig maar lekker zijn een flinke scheut olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout. Yoghurt en crème fraîche zijn fijn om met honing, dadelsiroop, mosterd of zelf fijngesneden kruiden op smaak te brengen.
Sojasaus, vissaus en sesamolie vormen een prachtige basis voor een oosterse dressing.

Zo heb je snel een gezonde en volledige maaltijd op tafel staan. Je kunt de lat hoger leggen door de salade rond een thema samen te stellen, denk aan een Italiaanse, Mexicaanse of Thaise salade. En last but not least, wanneer je je kinderen moeilijk aan het groenten eten krijgt, betrek ze dan bij de voorbereidingen. Alles is mogelijk, het is niet ingewikkeld en leuk om te doen.