Einde van een tijdperk

De Eenden aan de Kanaalweg. Foto: Frank Hensen

Wie kent ze niet! De lelijke eendjes op de Kanaalweg bij de woonboten. Menig kind is er mee opgegroeid, ook bij automobilist bleven ze niet onopgemerkt. De ‘Lelijke Eenden’ stonden er altijd, dag en nacht, zomer en winter. Hoewel de aantallen nog wel eens wilde verschillen. De markante Citroën 2cv’s van ondergetekende waren een baken in Blijdorp. Zelfs op officiële documenten werd ‘ter hoogte van de Lelijke Eenden’ als aanduiding gebruikt. Daar komt nu een eind aan.

Het einde van een tijdperk. Geen Lelijke Eenden meer bij de woonboten op de Kanaalweg. Na de bouw van de garage stonden er al minder op straat, maar nu verdwijnen ze helemaal uit beeld. Ik ga verhuizen, en neemt mijn Lelijke Eenden mee. Helaas het is niet anders. Rotterdam wordt ingeruild voor Groningen. Het kon niet verder weg.  

Het is me vaak overkomen: “Ben je op zoek naar een Eend? In Rotterdam Noord, bij die woonboten staan ook altijd Eenden”. Waarop ik dan zei: “Ja dat klopt, die zijn van mij.” Ik zag de mensen kijken, ze hadden geen idee dat ik daarachter zat. Politie, brandweer en de gemeente, van Hoek van Holland tot Dordrecht en verder. Van Amsterdam tot Zierikzee, iedereen die ooit via de Gordelweg en Kanaalweg reed en een hart heeft voor deze beestjes, kende de plek. 

Ik ga Rotterdam natuurlijk missen. Maar ook het schrijven voor Blijdorpnieuws. Rotterdam heeft mij veel geboden en ik heb Rotterdam zien veranderen van een grauwe grijze stad in een energiek dynamisch en kleurrijk pretpark. Ik keer nu terug naar mijn ‘roots’ in Groningen. Maar wie weet waar de Eenden in de toekomst staan. Dank jullie wel en tot ziens. 

Frank Hensen