Buitenmuseum Blijdorp

Route Buitenmuseum

In het voorjaar van 2021 wordt het Buitenmuseum Blijdorp geopend. Het Buitenmuseum is een wandelroute door de wijk langs 14 panelen die de geschiedenis van Blijdorp vertellen. 

In een eerdere digitale nieuwsbrief beschreven we de wandeling die we met vertegenwoordigers van de wijk en de gemeente gemaakt hebben. Het doel van die wandeling was om te kijken of de tot dan toe op papier geplande route interessant genoeg is. Maar vooral ook of de plaatsen waar de panelen gepland staan door de gemeente goedgekeurd kunnen worden; soms zijn er obstakels die niet altijd zichtbaar zijn, zoals leidingen en kabels. Inmiddels zijn de bevindingen van deze wandeling in behandeling bij de gemeente en zijn wij bijna klaar met ons onderzoek en het schrijven van de teksten. Het beeldmateriaal wordt door de mensen van het Stadsarchief opgezocht en hopelijk kan de productie in maart/april gaan plaatsvinden.

Het is nog even afwachten hoe het in het voorjaar staat met de beperkingen rondom het Corona virus maar we hopen dan de eerste wandelingen langs het Buitenmuseum te kunnen organiseren.

Route
Het Buitenmuseum omvat 10 nieuwe panelen over de geschiedenis van Blijdorp, twee al bestaande panelen in de wijk en twee panelen horende bij het Buitenmuseum van Bergpolder, die nauw verwant zijn aan de geschiedenis van Blijdorp. De nieuwe panelen zijn: het Vroesenpark, Diergaarde Blijdorp, de Nederlandse Nijverheidstentoonstelling ofwel de Nenijto, de noodwinkels aan het Bentinckplein gedurende en net na WOII, de kerken van Blijdorp, de Statensingel en het Waterplan van Rose, de capitulatie van Rotterdam en het oorlogsmonument aan de Statenweg, de architectuur van Blijdorp en Het Nieuwe Bouwen, het Noorderkanaal en de nooddorpen en Blijdorp en de Blijdorpse polder.

Van de bestaande borden staan er twee in Bergpolder: het Stadhoudersplein en de Noorderhavenkade en twee in Blijdorp: het stoomgemaal van Watt en wooncomplex De Eendracht.

Het Buitenmuseum Blijdorp verschijnt ook als boekje met daarin alle beelden en teksten van de route en is na opening van het Buitenmuseum te bestellen via de redactie van deze krant en de website. Via de digitale nieuwsbrief en de website houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. We hopen jullie in het voorjaar te zien bij een van de wandelingen.

Het Buitenmuseum is een bewonersinitiatief en wordt financieel ondersteund door de wijkraad.