Een voetbalwedstrijd om nooit te vergeten 

de groep in het stadion van RKC, Ismail Celen rechts vooraan

“Ik ben echt groot voetbalfan, ik kijk alle voetbalcompetities, van Nederland tot Indonesië. Voetbal verveelt nooit, er is altijd wat te beleven”, vertelt Nasr, 17 jaar. “Ik vind alles leuk aan voetbal, het spel, de spanning, het samen kijken”, zegt Bikirhan, 12 jaar. “Hakim Ziyech, Cristiano Ronaldo en Hakimi van PSG zijn mijn favoriete voetballers”, vertelt Soufian, 11 jaar.
Veel jongens rond het Koningsveldeplein in Liskwartier zijn helemaal gek van voetbal. Bijna elke dag spelen ze een potje voetbal op het voetbalveldje op het plein. 
Maar een voetbalwedstrijd in de eredivisie in het stadion bekijken, dat is voor de meeste jongens niet weggelegd. 
Vrijdag 17 februari was het wel zover: 30 kinderen uit Liskwartier gingen met een bus naar Waalwijk voor een heuse eredivisiewedstrijd: RKC Waalwijk- Fortuna Sittard. Het werd een wedstrijd om nooit te vergeten.

Jongerencoach Ismail Celen spreekt de jongens vrijwel dagelijks op het plein. “Dan hoor ik hun passie voor voetbal en voor de voetbalspelers die ze alleen van de televisie kennen. Voor de meeste jongens is het helemaal niet vanzelfsprekend dat ze zomaar een voetbalwedstrijd kunnen meemaken. Hoe mooi zou het zijn als ze dat een keer konden beleven.” Ismail benadert één van zijn vrienden, profvoetballer Iliass Bel Hassani van RKC Waalwijk, die direct bereid is om voor de jongens vrijkaarten te regelen bij zijn club. 

In het stadion
Op de tribunes in het stadion van RKC hebben de jongens de avond van hun leven. “Enthousiast, druk en uitgelaten zingen ze met z’n allen Iliass Bel Hassani toe, springen op bij een grote kans voorlangs en schreeuwen bij een gemene overtreding. In de rust eten ze een patatje met een drankje erbij, maar bovenal juichen ze samen zonder dat een volwassene ‘sshhhtt’ roept. Want die volwassenen in het stadion zijn evenveel kind als zij en dat geeft een gerust gevoel”, aldus Ismail. “Het was een wedstrijd die je niet wil missen”, vult Nasr aan. “Mooie goals, van 0-1 draaide ‘t plots om naar 3-1 voor RKC, een rode kaart voor de coach van Fortuna, alles zat erin.”  

Knuffel en selfie
Ismail: “Het meest onvergetelijke voor onze kids was toch het moment na de wedstrijd. Als zij de spelers opwachten voor een knuffel, foto en eventueel een kort gesprekje. Zeker als het gaat om spelers Iliass Bel Hassani en Burak Yilmaz (Fortuna). Yilmaz is een grote meneer in Turkije, veelvoudig international, meermaals topscorer, heeft in de Champions League gespeeld, een levende legende.”

“Het moment suprême is daar, dit is hun moment, hun droom. Iedereen wil een selfie, een knuffel en soms ook een leuke grap van Burak en Iliass. Deze spelers blijven wachten en geven aandacht aan de kinderen, ook al zijn ze te laat voor de spelersbus of moeten ze het verlies van de wedstrijd nog verwerken. Dat is klasse van de hoogste plank.”

Burak abi
‘Meester, meester mijn vriend huilt omdat hij de enige is die geen foto heeft kunnen maken met Burak abi.’ Ismail: “Dan rest je maar één taak, je moed oppakken met de andere vrijwilligers en naar de bus lopen om aan de staf te vragen of Burak Yilmaz nog een keer uit de bus wil komen. Daar kregen we uiteraard een ‘nee’ op, begrijpelijk. De jongen hoort dit en loopt weer huilend weg. Tot een van onze vrijwilligers brutaal genoeg is om bij de ingang van de bus in het Turks te roepen, ‘Burak abi (broer), ik heb hier een kind dat huilt omdat hij geen foto met je kon maken.’ Wat een moment om dan Burak weer uit de bus te zien stappen die nogmaals een paar minuten de tijd neemt om selfies te maken en ons kindje de tijd van zijn leven geeft. Kippenvel.”

Levenservaring
“Het was echt een hele leuke ervaring, de busreis was heel gezellig, de sfeer in het stadion, de goede sfeer met 30 jongens, echt een levenservaring”, vertelt Safouane, 15 jaar, na afloop. “Vanaf het moment dat ik de bus instapte was ik heel blij en dat ben ik de hele avond gebleven. Om Burak Yilmaz te zien vond ik ‘t wel spannend maar vooral was ik heel blij om hem in het echt te zien”, vertelt Soufian. “Met al je vrienden samen zo een wedstrijd beleven, zoiets vergeet je nooit”, vat Nasr deze bijzondere avond mooi samen.