Babybomen

Babyboom

Op de Statensingel staan sinds kort verschillende bomen met een naamplaatje. Ook op de Bentincklaan en meer plekken in BBL staan paaltjes met namen. Wie zijn Rosaly, Ama, Philippe, Floris en Suze? Nader onderzoek wees uit dat al sinds 2015 ouders en grootouders (woonachtig in Rotterdam) van een pasgeboren kindje een Babyboompje kunnen adopteren. We spraken Monique van Lunteren-Dolislager, sinds 6 jaar projectleider babybomen.

“Om de stad te vergroenen begon Rotterdam in 2015 het project babybomen. Eerst plantten we de boompjes bij bouwprojecten, voor de Noordzijde in park Zestienhoven en voor de Zuidzijde in het Mallegatpark. Daarna ben ik gaan kijken naar nieuwe plekken. Ook bomen die ziek waren konden in de openbare ruimte van de hele stad prima vervangen worden door babyboompjes.”

Het planten van een boom in een tuin bij de geboorte van een (klein)kind is een oud gebruik. Traditioneel werden bomen geplant als symbool van groei en ontwikkeling en om een kindje levenskracht toe te wensen. Nu willen ouders ook dat het kind opgroeit in een gezonde groene wereld. 

“Nieuwe ouders krijgen bij het aangifte doen een map met daarin onder andere een aanvraagformulier voor een boompje. Ze mogen zelf geen plek kiezen, dat doe ik, maar ik probeer het boompje wel zo dicht mogelijk bij het huis van de ouders of grootouders in de buurt te plaatsen. De kosten zijn 25 euro voor het bordje, wanneer het verzoek is goedgekeurd en het geld is betaald, kan de boom geplant worden.”

Er zijn veel volksverhalen rond bomen en geboorte, in de eerste helft van de achttiende eeuw werden bomen in verband gebracht met vruchtbaarheid. Ook het omarmen of op een bepaalde dag schudden aan een boom zou helpen bij het zwanger raken. Bomen werden ook gebruikt om niet te hoeven uitleggen waar kinderen echt vandaan komen. Zo zouden ze aan bomen rijpen tot ze geplukt worden. Dat dit gegeven ons nog steeds intrigeert, blijkt uit het pas verschenen boek Verrukkelijke baby’s waarin kunstenaar Tammo Schuringa de mooiste historische ansichtkaarten verzamelde.

“We planten een maximum van 80 boompjes per jaar. Mocht je baby eind van het jaar geboren worden dan neem ik de aanvraag mee naar begin van het jaar erop, anders is het jammer voor kinderen die in de winter geboren worden. Vorig jaar hebben we geplant in de zomer, toen zijn vanwege de droogte veel boompjes bezweken, die moesten we allemaal vervangen. Daarom planten we nu in het voor en najaar, dan is de kans veel groter dat de boompjes aanslaan.” 

Kijk voor de spelregels op https://www.rotterdam.nl/babyboom-aanvragen