Een siertuin voor de buurt

Het stratenplan is klaar, nu de planten nog

Berrii van der Linden en Marc van de Wiel ontmoetten elkaar als buren bij de verwaarloosde tuin achter Gezondheidcentrum Blijdorp, waar vroeger de bibliotheek gevestigd was. Zou daar nou niet iets beters van te maken zijn? Ze startten een bewonersinitiatief dat na wat aanpassingen werd gehonoreerd.

De afgelopen weken konden we zien hoe het oude tuintje op de schop ging. De gekleurde leeuw stond ineens op het hondenuitlaatveldje aan de Noorderhavenkade en een ploeg werkmannen was druk bezig met graven en opnieuw straten. Blijdorpnieuws ontmoet Berrii en Marc naast de werkzaamheden, we moeten ons interview een eindje verder voortzetten vanwege het lawaai.

Wonen in de ene wijk, kijken naar de andere

Berrii: “Wij wonen op de Noorderhavenkade in Bergpolder, maar kijken uit op Blijdorp. Naar beneden kijkend werd ik niet vrolijk van het droevige veldje.” Marc: “Ik heb zelf een tuin, maar dan nog vind ik het heel belangrijk dat er groen en bloemen in de wijk zijn en dat bijen en insecten er een veilig thuis vinden. Biodiversiteit is belangrijk voor ons allemaal”. Berrii: “Dit moet anders kunnen, dachten we. We vonden drie andere buren die ook mee wilden doen, met z’n vijven kun je een bewonersinitiatief starten. Samen met toenmalig wijknetwerker Sanne Lansdaal zijn we gaan kijken hoe we op deze plek iets beters konden realiseren. Dat was nog een hele klus”. 

Marc: “Sanne adviseerde ons als wijknetwerker van de wijken Bergpolder en Blijdorp om een beroep te doen op beide wijkraden. Een bewonersinitiatief mag niet hoger zijn dan 10.000 euro, maar omdat het om twee wijken ging was er wat ruimte. Eerst leek ons plan niet door te kunnen gaan omdat wij een lager bedrag hadden begroot dan de gemeente, die dacht dat de tuin 3 keer zoveel zou moeten kosten. Na herberekening, aanpassing en het vinden van de derde partij ‘Groen dichtbij huis’ kon ons plan toch doorgaan”.

Afscheid van de leeuw

Berrii: “Met zijn vijven hebben we bedacht wat we wilden: veel verschillende bloeiende planten en struiken die in Nederland voorkomen. Het moet een plek worden waar mensen even lekker kunnen zitten en genieten van de bloemen en zoemende insecten. De pingpongtafel die er staat werd tijdens Corona ’s avonds veel gebruikt, dus die blijft staan. Kinderen kunnen ook lekker spelen in de speeltuin verderop, dus het kleine klimrekje kon weg. En de gekleurde leeuw uiteindelijk ook, die bleek vol troep te zitten. Die staat nu als ‘weesbeeld’ in het hondenuitlaat veld, samen met het beeld van de hond. We weten nog niet precies wat er met de leeuw gaat gebeuren, de leeuw is oud en kapot.”

Toen we dit interview een paar weken geleden hadden was het opnieuw bestraten van de tuin bijna klaar, de planten moesten nog door de gemeente besteld worden. De bewoners gaan de tuin zelf beplanten en ‘de vijf’ gaan de tuin onderhouden. Blijdorp nieuws gaat alle stappen volgen, is het niet in de papieren krant dan wel in onze digitale nieuwsbrief. We houden u op de hoogte!