De Digitale KlusjesMan geeft laptops een tweede leven

Gerard in zijn werkplaats

De Digitale KlusjesMan helpt niet alleen Blijdorpers uit de digitale brand, hij knapt ook oude laptops op. Die krijgen een nieuw leven in Malawi.

Gerard Teubner is in Blijdorp al jarenlang de digitale assistent “om de hoek”. Iedereen met een computerprobleem kan bij hem aankloppen. Hij helpt echter niet alleen computerproblemen uit de wereld, hij zet zich ook in voor een goed doel.

Gerard maakte ruim drie jaar geleden kennis met Jacob van Wijk. Van Wijk was huisarts met een praktijk in Rotterdam-West. Tegenwoordig zet hij zich in voor het Madisi Mission-hospitaal in Madisi in het Afrikaanse Malawi, een land dat grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. 

Gerard: “Hij vroeg een keer aan mij ‘heb je nog een laptop over?’ Die had ik wel en één laptop werd twee laptops en vervolgens drie, enzovoort. Ik heb toen ook een oproep geplaatst op Nextdoor. Ik kreeg al snel meer dan tien apparaten binnen, waaronder bruikbare laptops en laserprinters. Een mooie eerste partij is toen de container in gegaan richting Malawi.”

Laptops voor Malawi

De Digitale KlusjesMan heeft recent weer vier laptops voor Malawi gereed gemaakt. Hij zet er een snelle SSD harde schijf in, vervangt de batterij, plaatst er een Engelse Windows-versie op, een vrij verkrijgbaar tekstverwerkingsprogramma en zorgt voor Afrikaanse instellingen, zodat de datum en tijd weer kloppen. Hij is er al gauw een uur mee bezig, maar doet het, tussen de bedrijven door, graag voor het goede doel.

In het Madisi-ziekenhuis wordt met de laptops een computerruimte ingericht. De laptops die er al zijn staan door het hele gebouw. Medewerkers gebruiken ze voor studie en patiënten kruipen er achter om contact te houden met hun vrienden en familieleden. 

Niet alle laptops en pc’s zijn geschikt. Gerard: “Ik vraag de gulle gevers altijd even naar het stickertje op de machine te kijken. Staat er Windows XP op dan is het apparaat rijp voor de milieustraat. Met Windows Vista of hoger of als er “Intel Inside” op staat wil ik het graag proberen. Hebben mensen geen idee, dan mogen ze gerust langskomen en het mij laten beoordelen. De laptops hoeven niet nieuw te zijn. De mensen in Malawi googlen, tekstverwerken en printen ermee, dat is het wel zo’n beetje.” Onlangs zijn er ook een paar printers naar Malawi gegaan. Een geschenk van het fysiotherapie- en trainingscentrum Fysico aan het Bentinckplein. 

Laptops voor Blijdorp

Gerard deed aan het begin van de coronacrisis een vergelijkbare laptop-actie, maar dan voor de Blijdorpers die het minder breed hebben. Computers zijn een ideaal hulpmiddel om mensen uit hun isolement te halen. Hij deed een oproep en dat leverde al snel rond de 35 laptops op. Een stuk of tien waren onbruikbaar, maar de rest is door stichting Anders en stichting Samen Ondernemend Leren (SOL) verspreid. Zo konden ouderen in contact blijven met hun omgeving en kinderen thuis onderwijs volgen.

In het dagelijks leven staat Gerard mensen met computerproblemen bij: “Mensen met een megaprobleem vind ik het leukste om te helpen. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn om hun foto’s voorgoed kwijt te raken of een student die voor een examen zit en snel weer een werkende computer nodig heeft. Ik ben ook op zaterdag en zondag open en dat levert vaak de leukste klanten op. Het mooiste is wanneer mensen mijn werkplaats met een grote glimlach verlaten.”

Gerard eindigt met een oproep aan alle Blijdorpers: “Heb je een laptop waarvan je denkt dat die ook maar enigszins goed is, laat het me dan weten. Bel me even en je kunt hem bij me langsbrengen op de Schepenstraat of ik haal hem op. Ik kan iedereen verzekeren dat zijn of haar gegevens niet op straat komen te liggen. Ik haal de harde schijf eruit. Die vernietig ik of je kunt hem binnen 10 minuten meekrijgen of een tweede leven geven als externe harde schijf”. 

Ook een laptop of pc doneren? Check even deze link:  www.ddkm.nl/doneer 

De Digitale KlusjesMan Gerard Teubner is te bereiken via 06 – 4728 4333, info@ddkm.nl en te vinden op de Schepenstraat 103b.