Dromen van een mooi, mooier Blijdorp

Statensingel in bloei. Foto Isabelle van Woerkom

Nog niet zo lang geleden volgde ik een cursus met als opdracht een plan te maken om een onaantrekkelijk stuk openbare ruimte in je eigen omgeving mooier in te richten. Dat heeft wat bij me teweeg gebracht, want als ik nu door de wijk loop kan ik niet meer ophouden met bedenken hoe het er ook anders en mooier uit zou kunnen zien. 

Aangezien buiten bewegen het enige was wat de afgelopen tijd kon en mocht, heb ik heel wat afgelopen: over de Statensingel, langs de bootjes van het Gordelpad, door het Vroesenpark en het Roel Langerakpark. Zo gaaf dat de ruimte voor de ingang van de Prinsekerk de hele dag gebruikt wordt voor sportlessen. Ook in het Vroesenpark en in het Roel Langerakpark zie ik regelmatig sportlessen. Bewegen in de buitenlucht is echt onze Nationale Sport geworden en dat kan heel goed in onze wijk. 

Onze wijk is mooi, maar kan nog veel mooier. Neem nou de doorsteek van de Schepenstraat naar de Spoorsingel, waar iedereen zo snel mogelijk doorheen fietst of loopt. Ik mijn fantasie staan er bankjes onder de oude bomen, zijn er speelplekken en waterpartijen waarin kinderen kunnen spelen (zoals bij de belevenisboerderij Schieveen), het fietspad ligt niet meer in het midden, maar aan de zijkant en het wandelpad kronkelt er doorheen. En wat zou het mooi zijn als de Spoorsingel en de Statensingel daar in elkaar overlopen. 

Zo ook het plein op de hoek van de Bentincklaan en de Statenweg tegenover de AH. Dat zie ik in gedachten vol zitten met vrolijke mensen, want het hele plein staat vol met terrassen van de twee horecagelegenheden aldaar. Die grote dennenboom moet dan eerst nog wel even aan de kant gezet worden, want die staat in de weg. Een beetje (groen)afscheiding van het drukke verkeer van de Statenweg zou het plein zoveel aangenamer maken. Overigens mag die weg wat mij betreft best smaller worden. 

De binnentuin van de Prinsekerk zou een hele mooie stiltetuin zijn voor de buurtbewoners. En als ik door straten loop met smalle stoepen waar dan ook nog midden op de stoep fietsnietjes staan, denk ik: dat kan beter. Er zijn nog plekken genoeg waar je heel veel fietsnietjes kwijt kan zonder dat ze in de weg staan. Ik gun alle Blijdorpers een straat met een mooie evenwichtige afwisseling van groen, parkeerplekken en fietsnietjes. 

Ik deel mijn dromen nu met jou, dat lijkt me de eerste stap om ze waar te kunnen maken. Wie pakt ze op? 

Jacqueline de Vries