Die éne blik, voor altijd vastgelegd

De 'Openingsplons' Fotograaf: Marnix de Stigter

Rotterdam staat in Nederland bovenaan wat betreft het aantal afgesloten huwelijken. We hebben in onze stad dan ook de meeste trouwfotografen. Marnix de Stigter is een van hen. Hij won afgelopen jaar de ‘WPS photographer of the year 2020’. Een wedstrijd waarbij trouwfotografen vanuit de hele wereld meedingen naar die ene prijs; nummer één van de wereld worden.

Marnix studeerde in Delft en vloog daarna de wereld over als productontwerper van medische technische apparatuur. Al tijdens zijn studie interesseerde hij zich voor fotografie, niet vreemd dus dat een goede vriendin hem vroeg om haar bruiloft vast te leggen. Al snel had hij een groeiend aantal klussen en sinds 2018 is Marnix fulltime trouwfotograaf. “Ik miste het menselijke contact en het enthousiasme in mijn dagelijks werk. Dit vind ik wel in het contact met de bruidsparen en hun gasten tijdens het fotograferen van hun meest bijzondere dag.” Om het beste uit zichzelf te halen volgt Marnix diverse workshops en is zelfs een tijd leerling van een van Spanje’s beste trouwfotografen Victor Lax. Ook heeft Marnix zelf lesgegeven en zat hij in diverse jury’s. “Hier leer je zoveel van, je ziet nieuwe invalshoeken, bijzonder uitgewerkte ideeën en wat wel of juist niet werkt”, zegt hij hierover.

“Het fotograferen is eigenlijk maar een kwart van de totale tijd van mijn werk” vertelt Marnix. “Bruiloften zijn lange dagen, zo’n dag duurt minimaal 6 uur, maar vaak eerder 12 tot 16 uur”. Naast deze dag zit vooral veel tijd in de nabewerking en het maken van een fotoboek. De meeste bruiloften vinden plaats in het zogenaamde trouwseizoen, tussen juli en september. “Dan heb ik echt wel elke week een bruiloft.”

In 2020 won Marnix 16 awards. Soms met een individuele foto maar ook juist met een serie foto’s. “Bij zo’n inzending moet je dan de gehele trouwerij in 20 foto’s kunnen laten zien”, vertelt Marnix. In het eerste jaar waarin hij full-time als trouwfotograaf werkte stond hij direct al in de top tien van de wereld, het jaar daarna stond hij in de top drie. De stijl van Marnix’ foto’s is anders. “Waar je bij een geijkte trouwfotograaf ziet ‘dit is wat men wil dus wordt dit ook geleverd’ denk ik precies andersom.” Toch zie je bij Marnix dat zo’n 90% reportage is, tijdens deze ‘meest bijzondere dag’ legt hij met oog voor detail vast wat er gebeurt. De overige 10% zijn zoals hij het zelf noemt ‘epische foto’s’. “De foto waar je langer naar kijkt en dan ineens iets bijzonders ziet. Of de foto waarbij het bruidspaar helemaal zichzelf is. Dit stel trouwde op de warmste dag van het jaar en wilde geen openingsdans, maar een ‘openingsplons’.” 

Het afgelopen jaar was natuurlijk een bijzonder jaar, ineens kon en mocht er nog heel weinig. “Ongeveer de helft van de trouwerijen werd uitgesteld, de andere helft ging in aangepaste vorm toch door”, zegt Marnix. Nu er geen warme knuffels en uitbundige feesten waren, verschoof de focus nog meer naar die éne blik of het liefdevolle handgebaar. Doordat hij ineens tijd over had besloot Marnix ook kortere ceremonies op het Stadhuis van Rotterdam vast te leggen. “Ik woon om de hoek van het stadhuis en enorm hou van Rotterdam en het stadhuis, dus maak ik met alle liefde een uitzondering voor puur alleen de trouwceremonie of een kleinere bruiloft op deze prachtige locatie.” Voor meer over Marnix en zijn werk: www.marnixdestigter.nl