Salsa rossa con peperoncino, acciughe e olive

Sophia Sperandio woont en werkt in de Schepenstraat. Ze is één van de drie dochters uit een Nederlands-Italiaans huwelijk. Giuseppe, Sophia’s vader, werd opgeleid tot priester in Italië en werkte na zijn studie in een ziekenhuis in Sierra Leone (Afrika). Al snel bleek dat hij daar wel wat hulp in de verpleging kon gebruiken. Geesje, Sophia’s moeder, zag een advertentie voor deze baan in de Libelle staan en melde zich aan. Om te kijken of Geesje wel de hulp was die Giuseppe zocht spraken ze voor een eerste ontmoeting in Rome af. De vonk sloeg meteen over. 

De combinatie priester en de liefde (behalve voor onze Lieve Heer) lag nogal gevoelig in de jaren ’60 in Italië. Vandaar dat ze samen in Nederland belande en niet in Sierra Leone. De band met Italië bleef natuurlijk bestaan. Ieder jaar vertrok de familie voor zes weken naar het dorpje Ripatransone in Le Marche (Marken) waar haar vader vandaan kwam. Zijn zus Maria heeft Geesje de familierecepten leren maken en zo zijn ze weer aan Sophia doorgegeven. Buiten Ragù’s (sauzen) heeft Sophia zich gespecialiseerd in het maken van verschillende soorten Lasagna, een belangrijk gerecht in Italië.

Sophia heeft Italiaanse taal- en letterkunde gestudeerd. Na haar studie is ze aan de slag gegaan als tolk, vertaler en taalcoach maar in 2017 heeft ze de stap gezet naar het koken. Ze dacht ‘als ik het nu niet doe, doe ik het nooit’. De herinnering aan de bakjes ragù die ze, na het zondagse bezoek aan haar ouders, van haar moeder meekreeg haalde haar over de streep. Sophia werkt nog af en toe als taalcoach maar de liefde voor goed eten dat met smaak, toewijding en mooie, verse ingrediënten gemaakt is, maakt haar toch wel het gelukkigst. Ze geeft die liefde ook graag door aan anderen. Dus: aan de slag!

Benodigdheden (4 personen)

 • 1 rode peper 
 • 3 ansjovisfilets
 • 30 Taggiasca olijven (Albert Heijn)
 • 3 tenen knoflook
 • 1 blik Pomodorini Datterini (pruimtomaatjes)
 • 1/3 tube driemaal geconcentreerde tomatenpuree
 • ½ bosje peterselie
 • peper
 • olijfolie
 • Spaghetti no. 12
 • Parmezaanse kaas

Bereiding
Snij de rode peper door en verwijder de zaadlijsten. Snij de peper in kleine stukjes
Hak de knoflook fijn
Verhit een flinke laag olijfolie in een bakpan
Fruit de knoflook op laag vuur (laat het niet aanbranden!)
Voeg de ansjovisfilets toe en de rode peper
Laat de ansjovisfilets ‘smelten’

Voeg nu de tomaatjes (plus saus) en de tomatenpuree toe. Zet het vuur iets hoger tot het geheel begint te koken en zet het vuur dan weer laag. 

Laat het geheel een half uur sudderen en roer af en toe om. Als de saus te dik wordt voeg dan een beetje heet water of hete groentebouillon toe. Laat de tomaatjes heel, het hoeft geen gladde saus te worden!

Proef na een half uur of de smaak goed is en voeg desgewenst nog wat gemalen zwarte peper toe.
Halveer de olijven en voeg ze toe aan de saus. Laat het geheel nog vijf minuten sudderen.
Kook de spaghetti ‘al dente’
Warm de saus weer op en voeg de peterselie toe en roer vervolgens de spaghetti door de saus. 
Verdeel de spaghetti over 4 grote, diepe borden en rasp er een aantal mooie krullen Parmezaan overheen.

Wil je weten wat Sophia allemaal maakt? Ga dan naar www.sperandio.nl