Design voor kleurslechtzienden

Voor de meeste mensen is het zien van alle kleuren vanzelfsprekend. Toch zijn 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Laura Luchtman is textiel en dessin ontwerper. Zij onderzocht hoe mensen met een kleurzien stoornis, kleur zien en ervaren. Van 4 tot en met 7 februari presenteert Kukka het textielproject Chromarama met een online tentoonstelling vanuit de Wasserij in Rotterdam

Luchtman’s onderzoek richt zich op de rol die design(educatie) kan spelen zodat visuele informatie voor kleurslechtzienden niet verloren gaat. De grafische kleurstudies die zij hiervoor maakte, zijn én speciaal ontworpen voor de verschillende vormen van kleurenblindheid én het ontwerp laat de kijker zien hoe het is om kleurenblind te zijn, wat voor de meesten van ons moeilijk voor te stellen is. Haar onderzoek is vertaald in vijf geweven wandtapijten die zijn ontwikkeld in het TextielLab van TextielMuseum Tilburg. Alle vormgevingsaspecten worden ingezet om haar onderzoek in deze wandtapijten te staven; van contrast, textuur en vorm, tot subtiele glans, dessin en tactiliteit.

Donderdag 4 t/m 7 februari Tentoonstelling Chromarama https://www.kukka.nl/nl/portfolio/chromarama

Donderdag 4 februari 11.00 – 12.00 Virtuele opening met artist talk via Instagram Live @kukkadesign

Vrijdag 5 februari 11.00 – 11:40 Virtuele lezing via Zoom, gratis aanmelden via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-chromarama-the-role-of-design-in-colour-blindness-zoom-lecture-137282009185

Laura Luchtman
Design en creatieve concepten hebben altijd centraal gestaan in het werk van de uit Heerlen afkomstige ontwerper Laura Luchtman. Ze ontdekte haar passie voor dessins tijdens haar eerste baan als inhouse Bodyfashion Designer. Laura was actief binnen modejournalistiek en modeontwerp, voordat ze haar eigen ontwerppraktijk Kukka begon.

Kukka
{KOEK-ka} betekent “bloesem” in het Fins) is een Rotterdamse ontwerpstudio voor textiel, dessins en materiaalonderzoek. Kukka ontwerpt op maat gemaakte prints en patronen voor merken en bedrijven, met aandacht voor een duurzame toekomst.