Altijd een beetje kerst.

Kerstbomen in het Vroesenpark foto: Agnes Weijers

Dit keer schrijf ik eens niet over het Vroesenpark. Waarover dan wel? De kerstboom? Het is immers de periode van Kerst en hoe toepasselijk is het dan om het daarover te hebben? De kerstboom met mooie warme nostalgische gevoelens. Was het altijd maar kerst. 

Mij is niet helemaal duidelijk geworden waar de oorsprong ligt dat wij massaal, na Sinterklaas uiteraard, een boom in huis halen. Er zijn te veel verschillende lezingen over het ontstaan van deze traditie. Feit is wel dat meer en meer mensen dit doen, ieder jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen. En dat aantal groeit. Gezelligheid!

Het merendeel van de echte naaldbomen, zien de verbrandingsoven als eindpunt. Een deel komt terecht op de brandstapel op straat met Oud & Nieuw en een groeiend aantal wordt weer terug gestopt in de grond. Soms wordt de boom in een tuin gezet en weer anderen planten hem stiekem in het park. Juist, het Vroesenpark. Onze mooie groene postzegel.  

De nationale Boom Feest Dag is de derde woensdag in maart. Die datum halen we vrees ik niet met de kerstbomen. De eerste Zaterdag van nieuwe jaar is een beter idee. Zaterdag 2 januari Plant-je-kerstboom-dag. 

Maak van Blijdorp een groene kerstbomenwijk. Koop dit jaar een boom met kluit en plant je kerstboom in je tuin of laat hem overwinteren op je balkon. Of plant hem in de wijk, langs grasvelden en stoepranden. Zo is het altijd overal in de wijk een beetje kerst. Fijne feestdagen!