Dromen van dieren

Judith Admiraal / Foto: Helen van Vliet

Als meisje droomde Judith Admiraal (40) ervan om haar eigen dierenwinkel te hebben. Nadat ze 20 jaar werkte voor Deurloo’s Poedelparadijs ging in 2018 haar droom in vervulling: Dierenspeciaalzaak Blijdorp was een feit. Onlangs behaalden Judith en haar collega Linda Rieff het Dierbaarkeurmerk, dat aangeeft dat dit een winkel is waar goed voor dieren gezorgd wordt en waar alles tiptop in orde is.
Judith en Linda leerden elkaar kennen op de opleiding voor dierhouderij en groen: Hugo de Vries (tegenwoordig het Wellantcollege). Daarna gaat Judith aan de slag bij één van de filialen van Deurloo’s poedelparadijs op de Franselaan in Schiedam, waar ze als jong meisje al werkt als zaterdaghulp. Meneer Boers, één van de oprichters van het bedrijf wordt haar baas en leert Judith de kneepjes van het vak.

Dol op gezelligheid
“Ik ben op de Franselaan opgegroeid’ vertelt Judith, “de klanten van de dierenwinkel kenden me van kleins af aan. Het was een buurtwinkel waar iedereen kwam: Polen, Bulgaren, Nederlanders, Turken en Marokkanen, die dol waren op visjes. Wij leerden de Bulgaren en Polen Nederlands, zij leerden ons wat woordjes Pools en Bulgaars. Er was ook een trimsalon bij de winkel, ik zeg wel eens: ik werd daar betaald om te kletsen.”

Judith werkt af en toe in de winkel aan de Stadhoudersweg. Als filiaalhouder Sjaak Latenveer op vakantie gaat valt ze voor hem in. “Sjaak was een aardige man, maar soms kon hij ook humeurig zijn. Toen Deurloo en Boers besloten om een aantal van hun winkels te verkopen besloten ze om ook de Stadhoudersweg in de verkoop te doen. Na 33 jaar kocht Sjaak de winkel niet, hij besloot om naar Leiden te vertrekken om zijn ouders bij te staan. Ik heb hem nog helpen verhuizen. Toen kwam ik in beeld, ik hoopte eerst op de winkel in Schiedam, maar het werd deze. De eerste twee jaar werkte ik samen met Mellissa Zilver. Omdat zij meer tijd met haar gezin wilde doorbrengen is zij nu onze invaller geworden. Met Linda heb ik altijd contact gehouden, ze was invaller op de Franselaan en sinds deze zomer is ze mijn vaste medewerker.”

Fris en fruitig
“In het begin heb ik wel een paar traantjes gelaten, de sfeer was hier zo anders, de boekhouder sombertjes, hoe moest dit ooit goed komen? Ik begon met het opruimen en schoonmaken van de winkel, reptielen eruit, knaagdieren en vissen bleven. Het assortiment honden en kattenbenodigdheden werd verbeterd, een stukje hengelsport en ruitersport hebben we overzichtelijker neergezet en al snel wisten de Blijdorpers de winkel weer te vinden. In de laatste jaren van Sjaak was de klad erin gekomen, maar nu gaat het hartstikke goed, ik ben helemaal happy-de-peppy,” straalt Judith. “Kinderen kijken met plezier naar onze steeds wisselende etalages en wij weten inmiddels van veel hondjes hun naam en hoe het met ze gaat. Linda en ik moesten opnieuw leren over de eisen voor vissen en knaagdieren, de wetgeving is pas veranderd. Door Corona is ons examen uitgesteld, maar dat komt er binnenkort aan en dat gaan we zeker halen.”

Het leven van Judith is druk. Behalve vrijdag en zondag is ze elke dag in de winkel te vinden. Soms achter de schermen samen met haar hond, maar meestal voor in de zaak. ‘s Morgens en ’s avonds ontspant ze met haar paarden. “Daar geniet ik van, als ik voor hen zorg raakt mijn hoofd helemaal leeg.”

Is er nog iets wat je wat je met de lezers wit delen Judith? “Weet je dat we boven de tien euro ook thuisbezorgen? Niet alleen in Coronatijd, maar ook gewoon als service? Je kunt je bestelling mailen naar info@dierenspeciaalzaak-blijdorp of ons bellen op nummer 010 4667149. Onze eerste folder verscheen op dierendag, houd in december onze tweede folder in de gaten. En.. aan onze website wordt nog gewerkt, maar dat gaat, net als mijn winkel, helemaal goedkomen!”