Achter de bizons ligt de toekomst

Rotterdam heeft een aantal bijzondere bouwwerken, waaronder de Euromast, de Markthal en de Erasmusbrug. De ‘Windwheel’, een ringvormig gebouw van minstens 120 m hoog, zou wel eens het volgende Rotterdamse icoon kunnen worden. Johan Mellegers is een van de drijvende krachten achter dit futuristische toonbeeld van duurzaamheid.

Een Windwheel-woning in de Diergaarde
Johan Mellegers is bij Diergaarde Blijdorp kind aan huis. Bij een voor het publiek verborgen ingang toetst hij geroutineerd een toegangscode in waarna het hek openschuift. Na een paar honderd meter rijden over smalle weggetjes stopt hij midden in het groen. Dan blijkt er langs de kant van de weg een mysterieus gebouwtje te staan van ongeveer 8 × 8 meter. Het is een klein onderdeel van de ‘Dutch Windwheel’ (Windwiel), een futuristisch gebouw dat gebruik maakt van zonne- en windenergie. Bouwondernemingen, universiteiten, kennisinstituten, de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland zijn bij de ontwikkeling betrokken.

De ‘Windwheel’ kan 120, 140 of 160 m hoog worden en bevat woningen, een hotel en een toeristische attractie. Het is de bedoeling dat het complex ergens in Rotterdam een plek krijgt. Johan: “We hebben met de gemeente Rotterdam negenentwintig locaties onderzocht. Daar zijn er nu nog twee van over. In het najaar gaan we met de gemeente in gesprek of het project echt kans van slagen heeft.” De ‘Windwheel’ wordt opgebouwd uit losse modulen, een soort legostenen. Één zo’n legosteen vind je als het ware hier in de Diergaarde.

Het gebouwtje heeft een zitgedeelte en een bad- en slaapkamer. Johan vertelt dat het tjokvol sensoren zit en is opgebouwd uit allerlei duurzame materialen. Er is super isolerend glas toegepast, overal zitten zonnepanelen die optimaal worden benut en de meubels en het Auping-bed bestaan volledig uit gerecycled materiaal. Sensoren houden bij waar je je bevindt en de verlichting en verwarming houden daar rekening mee.

Wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en kleine kernen) opende de Windwheel-module in september 2019. De woning ligt nu nog verstopt achter het veld waar de bizons grazen. De bezoekers van de Diergaarde kunnen het nog niet bekijken, maar als het aan Johan ligt komt daar verandering in: “We wilden het begin dit jaar aan het publiek laten zien en ook voor scholen openstellen, zodat kinderen er een project van kunnen maken. Maar toen kwam corona.”
De kubus staat niet voor niets in Diergaarde Blijdorp. “De Diergaarde is ook bezig met verduurzaming,“ vertelt Johan. “Ze willen in de toekomst zelf energie opwekken. Het Oceanium bijvoorbeeld, dat zit tjokvol technologie. Die technologie wil de Diergaarde zo efficiënt mogelijk laten werken. Ook daar kunnen wij mooi bij helpen.”


Johan Mellegers bij de Windwheel-woning

Duurzaam Blijdorp
Johan woont een groot deel van zijn leven in Blijdorp. Eerst aan de Walenburgerweg en nu alweer veertien jaar aan de Statensingel. Hij werkte jarenlang in de verblijfsrecreatie, zoals Landal GreenParks en Duinrell. In 2014 raakte hij via een bevriende architect bij het project betrokken en zag het in eerste instantie vooral als een toeristische attractie. “Rotterdam had toen veel minder toeristen dan nu. Ik zag het gebouw als een nieuw toeristisch icoon voor Rotterdam. Als het lukt om het gebouw te realiseren krijgt het ronddraaiende cabines met een schitterend uitzicht over de stad.”

Mellegers ziet niet alleen een toekomst voor zich waarin we duurzaam wonen, werken en recreëren, maar ook consumeren. Naast het windwielproject is hij betrokken bij Living as a Service (LISA). Dit project richt zich op het efficiënt inkopen van diensten. Het idee past volgens Johan goed bij de wijk Blijdorp. “Je gaat in de wijk meer dingen delen, zoals auto’s en fietsen, en diensten gezamenlijk inkopen. Nu leveren allerlei partijen eten, boodschappen en pakketjes af. Iedere inwoner van Blijdorp bestelt voor zich. Dat zou je ook als buurt kunnen organiseren. Je gaat dan allerlei diensten gezamenlijk, en daardoor goedkoper, inkopen.”

Meer informatie op: www.dutchwindwheel.com
Jaco Berveling