Zo oud als de weg naar Kralingen

Daltonveld in volle bloei / foto Gerard Kleijne

Met de route gedownload op het mobieltje wandelen we van Schiedam naar Kralingen over onverharde paden. Dan loop je zeker niet de kortste weg. We hebben het in 4 dagen gedaan. De route heet “Zo oud als de weg naar Kralingen, langs 108 verrassende plekken van Schiedam naar Kralingen”. 

‘De weg naar Kralingen’ loopt met grote lussen door onze wijk Blijdorp. Vanzelfsprekend door het Vroesenpark en over de Statensingel, die volgens het boekje: ‘in de lente op zijn mooist is wanneer de bloesem bloeit. En let op de Turner-eik op de Statensingel naast het gemaal, schuin tegenover de winkel met lekkere sapjes.’ Jarenlang zijn we onopgemerkt voorbijgelopen aan de Turner-eik, tot we in het boekje lazen dat het een bijzondere groenblijvende eik is uit 1938. Tegenwoordig valt het ons op als er mensen stilstaan en naar de boom wijzen, “die lopen de wandeling ook”, denken we dan. Het boekje staat vol met wetenswaardigheden, over de Noorderhavenkade die, net zoals de Schiekade, gedempt is met het puin van het bombardement en dat er ooit een rolschaatsbaan was. 

Onze grote verrassing is het Daltonveld, een strook (ecologisch) groen, parallel aan de HSL-spoorlijn, tussen de Stadhoudersweg en de Kanaalweg. Het Daltonveld is 300 meter lang en niet meer dan 25 meter breed. Het veldje ontstond na de aanleg van de HSL-spoorlijn en is nu een berm vol bloemen. De gemeente beheert het natuurgebiedje ecologisch. Je komt wel aan de ruige rafelrand van de stad met alle troep van het tankstation, maar op het Daltonveld zie je in de lente en zomer heel veel verschillende bloemen en in de herfst en winter kleurt het er geel, oranje en rood van de besjes en rozenbottels.

Omdat het pad nogal grillig door Blijdorp cirkelt kan je het vanuit onze wijk makkelijk naar alle kanten oppikken. Bijvoorbeeld richting Centraal Station langs de stenen bankjes van het ‘Kryptonian Ice Lake’ (van de kunstenaars Onno Poiesz & Guido Marsille) langs de Westersingel naar het park, dwars de nieuwe woonwijk Little C, de Coolhaven en de Heemraadssingel. Of via het Essenburgpark, bij de moskee de weg en de Schie oversteken en over een oude spoordijk achter Sparta en de wijk Spangen langs naar Schiedam. Maar je kunt ook de andere kant op, via het Gordelpad langs de bootjes en via het verscholen middenpad van de Bergselaan naar de Berg- en Noordsingel richting Kralingen. 

In de wijken Bergpolder en Liskwartier is er o.a. aandacht voor de Kerdijkstraat, waar zes weken voor de bevrijding de laatste bom viel, de Bergpolderflat, de eerste galerijflat in Nederland, de Hofbogen, het parkje in de Savornin Lohmanlaan, het bijenlint in de berm van de Gordelweg. Allemaal bijzonderheden waar je zo maar aan voorbij zou kunnen lopen, maar niet met dit boekje in je hand. 

De uitgever van Zo oud als de weg naar Kralingen is de Stichting Het Onverharde Pad. Het boekje is te koop bij COPPI koffie&fietsen, Bergweg 316 voor €22,50,- Je kan het ook bestellen via de website www.hetonverhardepad.nl. Het boekje kwam tot stand dankzij Budelinc en de Stichting Droom en Daad. Wil je iets vertellen of delen? Mail: hop@hetonverhardepad.nl.