Wie doet er mee met SeniorenWonenSamen?

Villa Walenburgerweg Foto Agnes Wijers

“Ik behoor tot de senioren die minder belangstelling heeft voor bingo en smartlappen. Wij willen liever naar de Beatles luisteren en zelf dingen organiseren.” Aan het woord is Elske Schreuder, die afgelopen maart gestopt is als wijkraadslid Blijdorp en zich nu stort op woonvormen voor senioren in Rotterdam. Zelf blijft zij te zijner tijd graag in haar buurtje wonen. Liefst in een ruime locatie met gelijkgestemde zielen onder één dak. Met de zekerheid van een passend aanbod op haar sociale, huishoudelijke en zorg vraag. 

Mogelijkheden in Blijdorp en omgeving
“Voor senioren hebben we het nieuwe Emmahuis, Statenhove en Bisschopshove”, somt Elske op. “Dat zijn appartementencomplexen, sommigen met een bibliotheekje en eetzaal, maar de zorg moet alsnog geregeld worden. Bovendien zijn er vaak wachtlijsten. Het zijn kleine drempelloze huurwoningen, dat is prima, maar niet voor iedereen. Vermogende burgers, bijvoorbeeld met een koophuis, kunnen naar De Magistraat op de ‘s Gravendijkwal. Het andere uiterste: duur, maar je hoeft nooit meer zelf te wassen of te koken. Ook niet als je dat nog zou kunnen en willen. De tuinman verzorgt de tuin, dus zelf bezig zijn met plantjes zit er ook niet in. Gezamenlijk wonen met verzorging lijkt uitsluitend gericht op mensen met (beginnende) dementie of ernstige fysieke beperkingen. Maar wat als je dat (nog) niet hebt, en je wilt liever niet twee keer verhuizen?”

SeniorenWonenSamen in Blijdorp 
Elskes SeniorenWonenSamen plan ontstond toen haar eigen ouders hulpbehoevend raakten. Elske: “Mijn vader was nog actief en zelfstandig, maar kwam op het eind sociaal en intellectueel droog te staan. Ik zie dat vaker: senioren in een te groot huis met onhandige trappen, of in een flatje buiten de stad, alleen met hun magnetronmaaltijd. Met in- en uitvliegende thuishulpen, afhankelijk van mantel zorgende (schoon)dochters, weinig gezelschap en geen uitdagingen meer. Als de gezondheid slechter wordt, neemt de eenzaamheid toe. En als iemand, na een val of met mentale problemen, een verpleeghuisindicatie krijgt, moet er op stel en sprong verhuisd worden en is het maar afwachten waar ze terecht kunnen.” 

Dat wil Elske voor zijn. Ze zet zich in voor meer en andere keuzemogelijkheden voor ouder wordende Rotterdammers, om comfortabel, zelfstandig, maar ook samen in de buurt te kunnen blijven wonen. “Want wij, senioren, hebben elkaar iets te bieden! We hebben allemaal een schat aan ervaring en die delen we graag.” Voor zo’n project heb je mensen nodig, een locatie én een organisatie die de verzorging en verpleging voor zijn rekening neemt. De vorm kan een wooncoöperatie zijn, al dan niet samen met een projectontwikkelaar kopen of huren.

Een recente ontwikkeling, waar Elske zijdelings bij betrokken is, is voormalige villa en klooster aan de Walenburgerweg. Bewoners en een zorginstelling willen het aankopen en verbouwen tot een woonlocatie voor senioren. “Spannend!”

Participeren
Elske is en blijft actief, nu voor het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard voor de landelijke partij Water Natuurlijk. Haar interesse voor bouwen en wonen is gestoeld op haar ervaring in de Rotterdamse Advies Commissie Wonen, een lokale onafhankelijke woonconsumenten organisatie die regelmatig samenwerkt met ouderenbonden en gehandicaptenplatforms. 

Hebt u belangstelling voor updates over SeniorenWonenSamen mail haar op elske.schreuder@indalo.nu