‘Wat heb je aan een bloedend land en mensen in scherven’

Nathasja van Rosse

Concertgitarist en oprichtster van De Gitaaracademie Nathasja van Rosse, is net als velen ontzet over het binnenvallen van Rusland in de Oekraïne. Ze is letterlijk met stomheid geslagen, zoals zij verwoordt in haar recente gedicht over de oorlog: ‘Daar ga je dan’. Zelfs de muziek verstomde even voordat muzikanten overal ter wereld zich achter vrede en het Oekraïense volk schaarden. 

Omdat woorden niet toereikend zijn in dit vreselijke gevecht, doneert De Gitaaracademie komende maand haar complete inschrijfgelden aan Oekraïne via Giro 555. 

Van Rosse heeft bevriende muzikanten, zowel in de Oekraïne als in Rusland en daarmee komt de oorlog letterlijk haar huis binnen. In ‘Daar ga je dan’ verbeeldt zij treffend wat velen voelen maar niet onder woorden kunnen brengen. Het gedicht hangt vanaf vandaag in haar gitaarschool in Rotterdam Bergpolder, waar als vanouds leerlingen en muzikanten zich verzamelen in een warme huiskamer vol gitaarmuziek. “Muziek verbindt, troost en geeft kracht en ik ben blij dat De Gitaaracademie verbinding, troost en kracht kan bieden aan onze leerlingen”, aldus Van Rosse.

Daar ga je dan
Met stomheid geslagen
zie ik je begaan
in een moment van luwte

Daar ga je dan
zonder liefde
of pardon
een wrede daad

Waar is de man
en vader
die net als ik
ook de zon voelt toenemen
in de kracht van de lente

Zomaar lijkt het
ontstaan in de winter
maar niets is minder waar
want in stilte groeide
de verbittering

Daar ga je dan
maar wat heb je aan
een bloedend land
en mensen in scherven
in je laatste uur

Daar ga je dan
ik zie het met tranen en sta
machteloos in woordeloos
verzet.