Vroesenpoep

In Rotterdam is het verplicht om de poep van je hond op te ruimen. Wildplassen en poepen door mensen wordt over het algemeen beboet, tenzij je hoge nood in het bos hebt. Regel daar is wel dat je een kuil graaft, daar je behoefte in doet, en het gat na afloop weer dichtmaakt. WC-papier moet je meenemen! Katten graven meestal zelf netjes een kuiltje en dichten dat na afloop weer. 

Maar hoe zit dat met paarden in de openbare ruimte? We weten allemaal dat zij tot het edele diersoort behoren, bijna gelijk aan mensen, met een hoofd, benen en een mond. En een poepgaatje natuurlijk….

Daar komt meestal een behoorlijk pakketje uit. Een gemiddeld paard van 450 kg produceert per dag 5 tot 12 mesthopen. Dat is zo’n 24 kilo mest per dag, of 10 ton per jaar!

De lente komt eraan en onze Blijdorp-paarden gaan weer regelmatig voor een rondje Vroesenpark. Nu zullen de meeste hopen wel in de manege blijven maar een paard is ook maar een mens en wil ook wel eens in het wild zijn of haar behoefte doen. 

Mijn wekelijkse stukje hardlopen rond het Vroesenpark is daarom weleens een hindernisbaan. Ik begrijp dat de paardenbezitters niet altijd een schep of een bezem bij zich hebben, niet bij ieder poepje af willen stappen en het gebruik van een mestzak, achteraan het paard gemonteerd, schijnen de dieren niet prettig vinden. Maar wat dan te doen?

Na een klacht van een omwonende van het Vroesenpark heeft de gemeente een gesprek gevoerd met de manege. Het blijkt dat ze vanuit de manege twee keer per week met een kar rondrijden om de poep op te ruimen. Ze hebben ook beloofd dat de ruiters en amazones voortaan alleen op het fietspad hun paard uitlaten.

Dus… geen vieze schoenen meer maar wel even de fietsbanden controleren voordat je je huis in rijdt.

Ab Bol