Tweerichtingsverkeer

Mijn naam is Evelien Meinderink en ik woon sinds 1998 in Blijdorp. Sinds maart vorig jaar werk ik als (vrijwillig) maatschappelijk begeleidster bij Vluchtelingenwerk Nederland, sinds kort gevestigd aan de Boompjes 404. 

Toen in maart 2022 Rusland Oekraïne binnenviel, werd ik diep geraakt door het leed van de mensen die op de vlucht moesten voor het geweld. Niet lang daarna ben ik parttime aan de slag gegaan als vrijwillig maatschappelijk begeleider (MB-er). Er ging een wereld voor me open. Ik had me aangemeld simpelweg omdat ik iets goeds wilde doen, maar al snel bleek dat ik ook veel kon leren, zoals bijvoorbeeld over de ‘sociale kaart’ van Rotterdam. Een indrukwekkende hoeveelheid ondersteunende partijen helpen minderbedeelden op allerlei gebieden. 

Ik vind mijn collega’s bij VWN leuk en behulpzaam en mijn cliënten zijn over het algemeen zeer dankbaar. Zo heb ik onder andere het afgelopen jaar een Syrisch gezin met allerlei praktische zaken geholpen. Ouders met acht dochters die hulp nodig hadden met huisvesting, scholing voor de kinderen, inburgering, financiën, gezondheidszorg, Rotterdampassen en de Voedselbank. Laatst nodigden ze me uit om te komen eten, wat supergezellig en lekker was. Leuk om te zien hoe ze thuis met elkaar omgaan, heel warm en hartelijk. Dit maakt het contact voor mij persoonlijk, ik voel me daardoor extra betrokken. Overigens is dit geen gewoonte, normaal gesproken zie ik als MB-er mijn cliënten op kantoor tijdens een afspraak van 1,5 uur maar ik vond dit als uitzondering heel bijzonder. Naast mijn cliënten heb ik ook contact met de gemeente en allerlei instanties wat leuk en leerzaam is gebleken. 

Er komt zoveel af op statushouders die nieuw zijn in Rotterdam. Ze moeten wegwijs gemaakt worden in het woud van regels, gewoontes en omgangsvormen in onze maatschappij. Ik heb gemerkt hoeveel erbij komt kijken en hoe lastig dit is voor een groot deel van de nieuwkomers. Er is zoveel bureaucratie. Natuurlijk is de ene persoon wat zelfredzamer dan de andere maar iedereen heeft vragen en loopt tegen bepaalde dingen aan. Het leukste aan dit werk vind ik dat je echt bij kunt dragen aan hun vertrouwen in onze samenleving en aan hun ontwikkeling en succes. Dit geeft een goed gevoel.

Je kunt als vrijwilliger verschillende rollen vervullen, zoals maatschappelijk begeleider of coach, receptionist of tolk. Er zijn momenteel veel vacatures omdat we dit jaar een grote hoeveelheid statushouders verwachten. 

Voel je je maatschappelijk betrokken, heb je minimaal MBO-werkniveau en lijkt het je leuk om net als ik aan de slag te gaan bij Vluchtelingenwerk Nederland, kijk dan op onderstaande website voor deze vacatures en stuur een email naar: recruitmentzuidwest@vluchtelingenwerk.nl

www.vluchtelingenwerk.nl/nl/vacatures-bij-vluchtelingenwerk
Wie weet tot ziens!