Tortilla Espanjola

Bijgerecht/Tapas – Voor dit traditionele Spaanse bijgerecht ga ik op bezoek bij Luis Tajero del Rio. Samen met zijn stiefzoon Elias Machielse bereidt hij dit gerecht in hun keuken aan de Stadhoudersweg.

Luis is in het dagelijkse leven bedrijfsjurist bij Heineken. Elias studeert aan het Lyceum Rotterdam en volgt praktijklessen op de Horeca Vakschool. Na een drukke werkweek vindt Luis het heerlijk om in het weekend uitgebreid (Spaans) te koken. Elias helpt hem daar graag bij, om te leren en later de gerechten van Luis weer door te kunnen geven in de familie.
Al vanaf zijn vroege jeugd keek Luis regelmatig in de keuken van zijn moeder, Encarna del Rio Sanchez, wat voor heerlijks ze kookte. Kijken, want zelf koken mocht hij niet. De keuken was het domein van zijn moeder. Koken deed ze op gevoel. Je moest kijken, ruiken, proeven en… heel veel geduld hebben, want voor de Spaanse keuken heb je tijd nodig. Dat is dan ook hetgeen ik Luis en Elias zie doen in de twee uur dat ze met het gerecht bezig zijn.

Als Luis tegenwoordig voor zijn moeder kookt, als ze in Nederland is, dan is het grootste compliment dat ze stil wordt van zijn gerechten.

Nu aan u de eer.

Benodigdheden:

  • 5 vastkokende aardappels
  • 2 uien
  • 4 eieren
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper

Bereiding
1 uur voorbereiden, kwartier bakken
– Schil de aardappelen, snij de aardappels in kleine stukjes en dompel ze onder in koud water.
– Snipper de uien
– Bak de aardappels in een flinke laag olijfolie, eventueel in twee porties. De olie moet de aardappels bedekken.
– Haal de aardappels uit de pan als ze goudbruin zijn (niet hard gebakken) en zet ze apart.
– Bak de uien in een klein laagje olie glazig.
– Klop 4 eieren los met peper en zout naar smaak
– Voeg aardappelen en uien bij het eiermengsel en roer door. Laat dit mengsel een paar minuten rusten.
– Verhit een klein beetje olie (waar de aardappelen in gebakken zijn) in de koekenpan en doe het eiermengsel in de pan.
– Zet het vuur laag en laat de tortilla rustig bakken (± 5 minuten)
– Als de tortilla aan de randen begint te bubbelen en stomen en de bovenkant steviger wordt, de tortilla met een platte deksel draaien.
– Bak nog eens 3 minuten.

De tortilla moet nog een beetje ‘nat’ maar wel stevig zijn. Strooi een beetje grof zeezout op een plat bord, laat de tortilla op het bord glijden en bestrooi de bovenkant ook met zout. De tortilla is zowel warm als lekker. Serveren met een beetje mayonaise! Voor de variatie kunt u ook wat garnalen, ham of klein gesneden, gekookte, sperziebonen door het eiermengsel roeren en meebakken.