Kleine bibliotheken, groot plezier

Doet u boodschappen in Blijdorp? Neem dan ook eens vers leesvoer mee. Er liggen prachtige boeken op u te wachten. Helemaal gratis.

We brengen de laatste maanden noodgedwongen veel tijd in huis door. Een mooie gelegenheid om eens een goed boek te lezen. Maar op een bepaald moment ben je door je voorraad heen, en wat dan? Natuurlijk kun je boeken online bestellen en uitwijken naar e-boeken, maar er gaat toch niets boven zelf snuffelen. De boekhandels en bibliotheken zijn gelukkig weer open en die verdienen onze steun, maar er is nog een oplossing: de mini-bieb. Deze zijn vierentwintig uur per dag open, gratis en hebben regelmatig nieuw aanbod. In onze wijk staan er een stuk of zeven en wie iets verder wandelt kan ook in Bergpolder zijn slag slaan.

De kleine bibliotheken zijn soms aangesloten bij een organisatie, zoals mini-bieb. Mini-bieb is een Nederlandse website (https://minibieb.nl/) met meer dan 1800 mini-biebs door het hele land. Op de site kun je een plaatsnaam invoeren en dan zie je op een kaart waar de bibliotheekjes staan. Tik ‘Rotterdam’ in en je ziet zo’n vijftig verschillende boekenpaleisjes.

Boeken in Blijdorp
De meeste bibliotheekjes in Blijdorp zijn niet aangesloten bij een organisatie en zijn dus minder makkelijk te vinden. En dat is jammer, want er zitten prachtige exemplaren bij. De ‘baasjes’ van de bibliotheekjes hebben ze vaak vakkundig gemaakt en prachtig beschilderd. In de Heemskerkstraat staat zelfs een schattig oventje van waaruit de boeken als warme broodjes gaan.

Er komen gelukkig nog steeds exemplaren bij. Op de hoek van de Nicolaas Ruyschstraat en Boreelstraat hangt sinds kort een spiksplinternieuwe. Een bestaand kastje neerzetten kan natuurlijk ook, zoals in de Schepenstraat en aan de Stadhoudersweg (Sem’s mini-bieb). Je kunt zelfs, bij mooi weer, een kartonnen doosje met boeken voor je deur zetten. Wie houdt je tegen?

Annelies ten Bosch beheert al jaren het bibliotheekje op het speelpleintje voor haar huis aan de Boreelstraat, dat al meer dan 20 jaar oud is. “Het is ooit door een buurman neergezet. Hij is zelf allang verhuisd, maar ik vind het een leuk ding en hou het bij.” De inhoud is zeer gevarieerd. Er staan romans in, maar ook thrillers en kinderboeken.

“De Boekenkas” van Merian van den Berg is wat korter in bedrijf. Zij beheert het bibliotheekje bij de ingang van De Kas aan de Van Beuningenstraat nu zo’n twee jaar. Merian is al jarenlang een groot liefhebber van mini-biebs. Tijdens vakanties zoekt ze op de website minibieb.nl naar leuke bibliotheekjes. “Ik vond het superleuk om er zelf een te beginnen. De Bibliotheek Rotterdam had nog een exemplaar over en bij de ingang van De kas komen altijd mensen langs.” De mooi beschilderde mini-bieb is goed gevuld. Er passen wel dertig boeken in, waaronder kinderboeken die bij Merian binnenkomen via Kinderzwerfboek (https://kinderzwerfboek.nl/).

Zowel Annelies als Merian hebben de mini-biebs vlakbij hun huis staan, houden een oogje in het zeil en vullen zo nodig de voorraad aan. Annelies: “Ik zet er de dingen in die ik zelf zat ben.” Ook Merian houdt haar bibliotheekje goed in de gaten. Als sommige boeken lang staan, haalt ze die weg en zet ze er nieuwe voor in de plaats. Iedereen mag van haar een boek, tijdschrift of CD meenemen. “Ik krijg regelmatig boeken binnen. Je hoeft echt niet te ruilen. Kom ze vooral lekker halen. Neem mee!”

Zelf een exemplaar timmeren? Doen!
Heb je zin gekregen om er zelf een te bouwen? Dat kan. Er zijn verschillende instructies beschikbaar, zie bijvoorbeeld het (Engelstalige) https://littlefreelibrary.org/build/.

Waar staan ze?
Blijdorp:

 • Kanaalweg 33
 • Van Beuningenstraat 22
 • Boreelstraat 31
 • Nicolaas Ruyschstraat – Boreelstraat 2
 • Schepenstraat 20
 • Stadhoudersweg 9
 • Statenweg 168

Bergpolder:

 • Bergselaan 224
 • Heemskerkstraat 100
 • Insulindestraat 127 (2x)
 • Talmastraat 76
 • Borgesiusstraat 71