Wol hoeft niet te kriebelen, dat ligt aan het schapenras

Puk Vossen heeft, alweer sinds 2007, van breien haar beroep gemaakt. Haar missie is om zoveel mogelijk mensen aan het breien te krijgen. Wol, zijde en bamboe zijn haar passie. Als je eenmaal met deze materialen gewerkt hebt dan wil je niets anders meer.

Puk is opgeleid als docent drama aan de theaterschool in Kampen. Handwerken deed ze al vanaf dat ze klein was, ze komt uit een creatief gezin. Haar vader weefde en maakte stoelen van pitriet en haar moeder breide, haakte, spon, quiltte en had een winkel aan huis waar ze haar producten verkocht. In haar pubertijd heeft Puk de pennen even laten rusten maar vanaf haar 20e is ze weer volop aan het breien. 

Bureau Vossen
Ze maakt en verkoopt patronen, haar eigen breisels, geeft workshops in breiwinkels en op beurzen in binnen- en buitenland.  Daarnaast verzorgt ze de sociale media voor verschillende mensen en instanties waaronder een Indiaas bedrijf in handwerkbenodigdheden. Sinds kort organiseert ze ook de Knit010 wandelingen waarbij ze met geïnteresseerden de stad in trekt en vertelt over hoe de stad haar inspireert. 

Kunst
Textiele werkvormen, waaronder breien en haken, worden regelmatig ingezet in de kunsten. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de wandkleden van Claudy Jongstra (claudyjongstra.com). Zij werkt met wol van haar eigen schaapskudde en verbouwt planten voor de kleurstoffen waar de wol mee geverfd wordt. 

Ambacht
Veel jongeren hebben het breien weer opgepakt, ook mannen breien steeds vaker. Sinds het begin van deze eeuw is het hip om te breien. Puk: “Als vorm van verzet tegen de digitale maatschappij. Weer ambachtelijk met je handen bezig zijn. Zelf dingen maken, daar gaat rust vanuit. “

Wil je het echt goed leren dan is het raadzaam om eerst een paar lessen te nemen om de basistechnieken te leren. Daarna kan je aan de slag voor je eigen trui, shawl of wie weet waar je inspiratie je toe leidt.

Kijk op Puks website voor wandelingen, workshops, patronen en veel inspiratie. https://www.pukvossen.nl

Tips: Leren breien/haken? Kijk eens op Youtube voor instructiefilmpjes
Op zoek naar leuke patronen? www.ravelry.com
Gratis patronen: www.garnstudio.com