Toenemend aantal studenten in Blijdorp

Chimène voor haar huis

Winkels die worden omgebouwd tot studentenwoning en de hoofdprijs kunnen vragen voor een kamer ter grootte van een bezemkast, door het toenemende aantal studenten komt dit in Blijdorp steeds vaker voor. Waarom is de wijk Blijdorp zo populair onder studenten en hoe verloopt de zoektocht naar een studentenkamer? Student Chimène Block (21) is ruim een jaar woonachtig in Blijdorp en geeft antwoord op deze vragen. 

Chimène ging rond haar twintigste fanatiek op zoek naar een studentenkamer. “Ik heb op verschillende Facebook-groepen berichten geplaatst en mijzelf aangemeld bij een aantal verhuurplatforms,” vertelt zij. Tijdens dit zoekproces had Chimène voorkeur voor de wijken rondom de binnenstad, zoals Kralingen en Rotterdam Noord. 

Een aantal berichten en kennismakingen verder ontving Chimène een uitnodiging voor een kennismaking op de Schieweg in Blijdorp. “De ideale kamer, want het ligt achter Rotterdam Centraal, op 5 minuutjes fietsafstand van de stad, de huurprijs was aan de lage kant én het leek mij heel leuk wonen in Blijdorp,” zegt zij. 

Verjonging zorgt voor stijgende huurprijzen en woningtekort
Het klonk Chimène als muziek in de oren, maar nu nog hopen dat zij, tussen alle andere uitgenodigde studenten, de beste klik had met de huisgenoten. De wijk Blijdorp is onder veel studenten populair, hierdoor neemt het aantal studenten steeds meer toe. De afgelopen jaren is volgens de cijfers van de Gemeente Rotterdam de bevolking in Blijdorp verjongd. Van de 10.000 inwoners is bijna de helft tussen de 25 en 45 jaar en meer dan de helft bestaat uit eenpersoonshuishoudens. Dit en de populariteit van de wijk maakt het steeds moeilijker voor studenten om aan een betaalbare en leuke studentenkamer te komen, maar Chimène had geluk. 

“Ik heb uiteindelijk de ideale kamer gevonden via een Facebook-groep. Hier worden veel kamers aangeboden, het is zeker een goede tip voor zoekende studenten”. Ze heeft tijdens de lockdown veel door Blijdorp geskatet met haar huisgenoten en zo veel leuke plekjes in de wijk ontdekt en bezocht.

Toenemende populariteit
Chimène woont nu ongeveer anderhalf jaar in Blijdorp en heeft het idee dat sindsdien steeds meer vrienden in de wijk zijn komen wonen. “Ik kan tegenwoordig naar vriendinnen toe lopen, omdat het studenten toch lukt om naar Blijdorp te verhuizen,” vertelt zij. 

De populariteit ligt volgens Chimène aan drie dingen; “Blijdorp is een centraal gelegen plek, een bruisende wijk vol leuke plekjes en evenementen en een jonge wijk met veel studenten en jonge gezinnen.”